Tarta z pieczarkami, serem camembert i orzechami






Składniki :
  • ciasto francuskie
  • 1 białko do posmarowania brzegów
  • 300 g pieczarek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżki tymianku ( suszonego lub świeżego)
  • 1 jajko
  • 50 g śmietany 22 procent
  • 240 g sera camembert 
  • 80 ml mleka
  • 20 g orzechów włoskich
  • sól, pieprz, olej do smażenia
Przygotowanie:
  1. Pieczarki umyć, uciąć ogonki, pokroić w plasterki.
  2. Przesmażyć na odrobinie oleju, posolić i popieprzyć, gdy zaczną mięknąć dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i tymianek, dusić aż woda odparuje.
  3. W miseczce roztrzepać jajko, dodać mleko i śmietanę , posolić i popieprzyć. 
  4. Ser pokroić w plastry, orzechy drobno posiekać.
  5. Ciasto przenosimy na papier do pieczenia i układamy na blaszce, formujemy wysoki brzeg.
  6. Układamy pieczarki na cieście, na nich plastry sera, następnie delikatnie zalewamy masą jajeczną tak by się nie wylała na boki, posypujemy orzechami i pieprzem.
  7. Brzegi smarujemy białkiem za pomocą pędzelka. 
  8. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem lub do 200 bez termoobiegu, pieczemy 20-25 minut. Nie otwieramy piekarnika podczas pieczenia.
  9. Po wyjęciu należy odczekać 2 minuty i można podawać, na ciepło lub zimno.
Smacznego :)

Przepis lekko zmodyfikowany pochodzi z gazety "Palce lizać" dodatku do Gazety Wyborczej.
Tarty wytrawne i na słodko

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka