Najlepszy gulasz grzybowy jaki jadłam - a jaki prosty...





Składniki :
  • udziec indyczy bez kości, skóry
  • 2 szklanki suszonych grzybów
  • 1 duża cebula
  • 200 ml śmietany 18%
  • czosnek granulowany
  • majeranek suszony
  • papryka ostra
  • tymianek suszony
+ makaron lub inne dodatki

Przygotowanie :
  1. Grzyby dokładnie opłukuję, wkładam do garnka zalewam 3 - 4 szklanki wrzątku, nakrywam pokrywką i zostawiam na 20 minut.
  2. Mięso myję, osuszam, kroję w kostkę.
  3. Obsmażam na oleju, dodając czosnek, majeranek, tymianek, paprykę.
  4. Cebulę kroję w piórka.
  5. Grzyby wstawiam na gaz i gotuję 20-30 minut.
  6. Po tym czasie do garnka dokładam mięso i cebulę. Przykrywam pokrywkę i duszę około godziny- półtorej. Jeśli woda zbytnio wyparuję , dodaję troszkę gorącej wody.
  7. Po godzinie przyprawiam solą, pieprzem, tymiankiem. I dodaję śmietanę, ponownie podduszam około  15 minut.
I gotowe, smacznego :) Podaję z makaronem lub kluskami śląskimi.

4 komentarze:

  1. Gulasz wygląda obłędnie! Pewnie dzięki grzybom nawet jasny indyk wygląda na ciemniejsze mięso :)
    Osobiście wolę wersję z szybką wieprzową lub wołowiną, ale Twoja jest zdecydowanie mniej kaloryczna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda niezwykle apetycznie!
    Ależ pysznie u Ciebie! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. grzybki suszone stoją w szafeczce ;)
    chyba warto się skusić na ten przepis.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka