Składniki:
- pierś kurczaka
- musztarda sarepska
- szałwia świeża lub suszona
- boczek wędzony surowy w cienkich plastrach
- ser gouda w plastrach
- 200 ml bulionu drobiowego
- pieprz
- Pierś kurczaka myję, osuszam, oczyszczam itd.
- Smaruję musztardą z obydwu stron.
- Posypuje odrobiną szałwii.
- Układam plaster sera tak mniej więcej po środku . Po czym cały kawałek owijam boczkiem. Spinam wykałaczkami co by w miarę wszystko się trzymało.
- Wkładam na rozgrzany olej i obsmażam z obydwu stron.
- Zdejmuję z patelni, przekładam do naczynia żaroodpornego, zalewam tak 150-200 ml bulionu, dodaję pieprz ( ja jeszcze położyłam kawałek sera na kurczaku).
- I wkładam do piekarnika (naczynie bez przykrywki) nagrzanego do 180 stopni, piekę około 20-25 minut.
- Do bulionu, który pozostał w naczyniu, można dodać masło, pieprz oraz szałwię wymieszać i powstanie całkiem smaczny choć w miarę rzadki sos do polania mięsa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka