Naprawdę smaczny obiad...

Wszędzie pełno Świątecznych pyszności ... ale za 3 dni niestety będzie po  świętach i powrót do codzienności,  dlatego proponuje naprawdę smacznego kurczaka, który jak zwykle nie wyszedł zachęcająco na zdjęciu ....






Składniki:
  • pierś kurczaka
  • musztarda sarepska 
  • szałwia świeża lub suszona
  • boczek wędzony surowy w cienkich plastrach
  • ser gouda w plastrach
  • 200 ml bulionu drobiowego
  • pieprz
Przygotowanie : 
  1. Pierś kurczaka myję, osuszam, oczyszczam itd. 
  2. Smaruję musztardą z obydwu stron.
  3. Posypuje odrobiną szałwii. 
  4. Układam plaster sera tak mniej więcej po środku . Po czym cały kawałek owijam boczkiem. Spinam wykałaczkami co by w miarę wszystko się trzymało.
  5. Wkładam na rozgrzany olej i obsmażam z obydwu stron.
  6. Zdejmuję z patelni, przekładam do naczynia żaroodpornego, zalewam tak 150-200 ml bulionu, dodaję pieprz ( ja jeszcze położyłam kawałek sera na kurczaku). 
  7. I wkładam do piekarnika (naczynie bez przykrywki) nagrzanego do 180 stopni, piekę około 20-25 minut.  
  8. Do bulionu, który pozostał w naczyniu, można dodać masło, pieprz oraz szałwię wymieszać i powstanie całkiem smaczny choć w miarę rzadki sos do polania mięsa.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka