Francuska tarta ze świeżymi pomidorami



 Składniki :
  • płat ciasta francuskiego
  • kulka mozzarelli ( najlepiej nie z zalewy)
  • 2 pomidory 
  • szynka ( dowolna i w ilości dowolnej)
  • suszona bazylia
  • suszone oregano
  • świeża bazylia
  • koncentrat pomidorowy
  • ketchup
Przygotowanie :
  1. Z pomidorów zdejmuję skórę i kroje je w  cienkie plastry.
  2. Mozzarellę i szynkę także kroję w plastry, kostkę.
  3. Mieszam 3/4 koncentratu i 1/4 ketchup, doprawiam bazylią i oregano.
  4. Przekładam na blaszkę płat ciasta i formuję wyższe brzegi.
  5. Rozsmarowuje sos pomidorowy, układam szynkę, pomidory i mozzarellę.
  6. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15 minut. 
  7. Po wyjęciu układam listki świeżej bazylii.
I gotowe !
p.s ja jeżeli dobrze pamiętam ( bo zdjęcie zrobione było chyba z 2 lata temu) smarowałam brzegi ciasta roztrzepanym jajkiem. Ale nie jest to konieczne.

11 komentarzy:

  1. coś co ma w sobie pomidory i świeżą bazylię musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie tarty :) Szybkie i pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zgadzam się- pomidory i bazylia, a do tego jeszcze mozzarella, to musi być HIT podniebienia! :) Pozdrawiam i zapraszam do siebie

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze jeden sposób na urozmaicenie ciasta francuskiego, dzięki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. tarta to zawsze pyszna opcja:)

    OdpowiedzUsuń
  6. O widzę,że Myszka świetnie gotuje :) Cieszę się, że do Ciebie trafiłam, będę zaglądać częściej :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ładna tarta,moje ulubione dodatki.
    Nominuję Cię i zapraszam do zabawy http://ala-piecze.blogspot.com/2013/04/spotkaa-mnie-dzisiaj-bardzo-mia.html .Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. moje smaki, zdecydowanie, wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda cudnie :) mam ochote polizać monitor :P buziaczki:*

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka