Składniki :
- płat ciasta francuskiego
- kulka mozzarelli ( najlepiej nie z zalewy)
- 2 pomidory
- szynka ( dowolna i w ilości dowolnej)
- suszona bazylia
- suszone oregano
- świeża bazylia
- koncentrat pomidorowy
- ketchup
- Z pomidorów zdejmuję skórę i kroje je w cienkie plastry.
- Mozzarellę i szynkę także kroję w plastry, kostkę.
- Mieszam 3/4 koncentratu i 1/4 ketchup, doprawiam bazylią i oregano.
- Przekładam na blaszkę płat ciasta i formuję wyższe brzegi.
- Rozsmarowuje sos pomidorowy, układam szynkę, pomidory i mozzarellę.
- Wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15 minut.
- Po wyjęciu układam listki świeżej bazylii.
p.s ja jeżeli dobrze pamiętam ( bo zdjęcie zrobione było chyba z 2 lata temu) smarowałam brzegi ciasta roztrzepanym jajkiem. Ale nie jest to konieczne.
coś co ma w sobie pomidory i świeżą bazylię musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie tarty :) Szybkie i pyszne!
OdpowiedzUsuńZgadzam się- pomidory i bazylia, a do tego jeszcze mozzarella, to musi być HIT podniebienia! :) Pozdrawiam i zapraszam do siebie
OdpowiedzUsuńJeszcze jeden sposób na urozmaicenie ciasta francuskiego, dzięki:)
OdpowiedzUsuńtarta to zawsze pyszna opcja:)
OdpowiedzUsuńO widzę,że Myszka świetnie gotuje :) Cieszę się, że do Ciebie trafiłam, będę zaglądać częściej :)
OdpowiedzUsuńbardzo mi miło, zapraszam :)
UsuńWygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńŁadna tarta,moje ulubione dodatki.
OdpowiedzUsuńNominuję Cię i zapraszam do zabawy http://ala-piecze.blogspot.com/2013/04/spotkaa-mnie-dzisiaj-bardzo-mia.html .Pozdrawiam
moje smaki, zdecydowanie, wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńwygląda cudnie :) mam ochote polizać monitor :P buziaczki:*
OdpowiedzUsuń