31 paź 2013

Zupa - krem z pieczonych warzyw


Składniki : ( dla 2 osób)
  • 8 średniej wielkości pomidorów
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1 suszona papryczka chili
  • 12 suszonych pomidorów w oleju
  • łyżeczka bazylii 
  • łyżeczka oregano
  • sól
  • cukier
  • około 60 ml bulionu warzywanego
  • do podania : mozzarella i czarne oliwki
  • oliwa
Przygotowanie :
  1. Pomidory, paprykę i cebulę kroję w grubą kostkę. Czosnek , papryczkę chili i suszone pomidory w paseczki. 
  2. Układam na blaszce, solę i przyprawiam bazylią oraz oregano, polewam około łyżką oliwy, mieszam i nakrywam folią aluminiową.
  3. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 30 minut.
  4. Po upływie 30 minut, warzywa miksuję i przecieram przez sitko.
  5. Dodaję około 60 ml bulionu warzywnego, doprawiam cukrem i zagotowuje.
  6. Do kremu dodaję pokroją w plastry mozzarellę i oliwki.
Krem znam od dawna, ale inspiracją był przepis z Moje gotowanie nr październik 2013.

1 komentarz:

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka