25 lis 2013

Niepowtarzalny smak : karkówka pieczona w Burgundowym piwie


Składniki :
  • 6 kotletów karkowych
  • 4 łyżeczki miodu kwiatowego
  • 200 ml piwa Książęce Burgundowe Trzy Słody
  • 1 czubata łyżeczka papryki wędzonej ostrej
  • 1/2 łyżeczki lubczyku
  • 1 czubata łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
Przygotowanie :
  1. Miód mieszam wraz z piwem Książęce Burgundowe Trzy Słody, papryką wędzoną ostrą, lubczykiem i majerankiem.
  2. Kotlety rozbijam , przyprawiam solą i pieprzem.
  3. Zalewam przygotowaną piwną marynatą.
  4. Odstawiam do lodówki na minimum 4 godziny.
  5. Następnie, odsączam z marynaty i obsmażam na oleju.
  6. Kotlety układam w naczyniu żaroodpornym. 
  7. Cebulę kroję, czosnek pozostawiam w łupinach, układam na karkówce.
  8. Zalewam marynatą.
  9. Wstawiam pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 90 minut.
  10. Podaję z pieczonymi ziemniakami.

7 komentarzy:

  1. Bardzo lubię to piwo i wyobrażam sobie cudowny smak tej karkówki ;)

    http://papryczkaa.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piwo ma bardzo ciekawy smak i mi bardzo przypadło do gustu :) a karkówka była pyszna .

      Usuń
  2. wygląda świetnie:) bardzo lubię karkówke:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale superowe mięsko :) Zjadłabym ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny przepis, musi ciekawie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ooo, Kochana ... wołam męża;D

    OdpowiedzUsuń
  6. W piwie jeszcze nie jadłam, ale muszę to nadrobić. fajne smaki :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka