Polędwiczka w tonacji słodko-wytrawnej





Składniki :
  • polędwiczka wieprzowa długa
  • 3 jabłka
  • słoiczek żurawiny
  • 1+1/2  łyżeczki rozmarynu
  • 1 + 1/2 łyżeczki tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 + 1 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej ostrej
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła
  • 1 czubata łyżka miodu wielokwiatowego
Przygotowanie :
  1. Polędwiczki kroję na plastry, rozbijam dłonią.
  2. Nacieram 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę, 2 łyżeczkami majeranku, 1 łyżeczką tymianku, papryki wędzonej i rozmarynu i łyżką ( lub dwoma ) oliwy lub oleju. Odstawiam na 30 minut.
  3. Jabłka obieram, kroję.
  4. W garnku rozpuszczam masło, dodaję 1 łyżeczkę majeranku , sól, pieprz, wkładam jabłka i na wolnym ogniu je podduszam.
  5. Do garnuszka przekładam żurawinę ze słoiczka, dodaję łyżkę miodu oraz 1/2 łyżeczki tymianku i rozmarynu, doprawiam solą i pieprzem. Na małym ogniu podgrzewam, mieszając.
  6. Polędwiczki smażę na rozgrzanym oleju.
  7. Podaję jabłka na których układam mięso, sos i pieczone ziemniaki.

2 komentarze:

  1. uwielbiam słodko-słone smaki. to zdecydowanie mój faworyt wśród dań obiadowych!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam słodko-słone połączenia i delikatne mięso polędwiczki... Coś w sam raz dla mnie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka