3 lut 2014

Pęczakowe gniazdko z kurczakiem i grzybowym sosem





Składniki :
  • kasza pęczak firmy Kupiec
  • pierś kurczaka
  • 200 ml śmietany 18 %
  • szklanka suszonych grzybów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki lubczyku
  • 1 łyżeczka majeranku
Przygotowanie :
  1. Grzyby płuczę. Zalewam 2 szklankami wrzątku i gotuję na małym ogniu około 20 minut.
  2. Cebulę kroję w piórka, czosnek drobno siekam.
  3. Na rozgrzaną oliwę wkładam cebulę i czosnek.
  4. Kurczaka kroję w kostkę, nacieram tymiankiem, lubczykiem i majerankiem.
  5. Wkładam na patelnię obsmażam.
  6. Grzyby kroję w paseczki.
  7. Gdy kurczak obsmażony dodaję grzyby i wodę w której grzyby się gotowały.
  8. Duszę pod przykryciem około 20 minut.
  9. Dodaję śmietanę, i lekko odparowuje.
  10. Kaszę gotuję ( ja zawsze dodaje masło do wrzątku przed wrzuceniem kaszy).
  11. Podaję "gniazdo" pęczaku i po środku układam kurczaka.


3 komentarze:

  1. Wygląda bardzo, bardzo zachęcająco :) !

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasza pęczak, pycha. Lubię, ale gotuję zbyt rzadko :(

    OdpowiedzUsuń
  3. fajna propozycja! uwielbiam pęczak, ale podobnie jak Ula gotuje zbyt rzadko
    muszę to nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka