Składniki :
- kasza pęczak firmy Kupiec
- pierś kurczaka
- 200 ml śmietany 18 %
- szklanka suszonych grzybów
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki lubczyku
- 1 łyżeczka majeranku
- Grzyby płuczę. Zalewam 2 szklankami wrzątku i gotuję na małym ogniu około 20 minut.
- Cebulę kroję w piórka, czosnek drobno siekam.
- Na rozgrzaną oliwę wkładam cebulę i czosnek.
- Kurczaka kroję w kostkę, nacieram tymiankiem, lubczykiem i majerankiem.
- Wkładam na patelnię obsmażam.
- Grzyby kroję w paseczki.
- Gdy kurczak obsmażony dodaję grzyby i wodę w której grzyby się gotowały.
- Duszę pod przykryciem około 20 minut.
- Dodaję śmietanę, i lekko odparowuje.
- Kaszę gotuję ( ja zawsze dodaje masło do wrzątku przed wrzuceniem kaszy).
- Podaję "gniazdo" pęczaku i po środku układam kurczaka.
Wygląda bardzo, bardzo zachęcająco :) !
OdpowiedzUsuńKasza pęczak, pycha. Lubię, ale gotuję zbyt rzadko :(
OdpowiedzUsuńfajna propozycja! uwielbiam pęczak, ale podobnie jak Ula gotuje zbyt rzadko
OdpowiedzUsuńmuszę to nadrobić :)