25 mar 2014

Nasza włoska uczta...





 Pizza z szynką dojrzewającą, oliwkami i serem pleśniowym...
Składniki na ciasto :
  • 12 g drożdży
  • 3/4 łyżki oliwy ( u mnie oliwa włoska do kupienia w delikatesach Mantini klik )
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 180 ml ciepłej wody
  • 300 g mąki typu 00 ( u mnie włoska mąka do kupienia w delikatesach Mantini klik )
Składniki na moją połówkę pizzy :
  • oliwki czarne
  • szynka dojrzewająca
  • ser z niebieską pleśnią
  • mozzarella
Składniki na sos*: 
  • 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
  • kilka łyżek ketchupu pikantnego
  • 2 łyżeczki przyprawy Kamis do pizzy po sycylijsku**
Przygotowanie :
  1. Rozkruszone drożdże mieszam z cukrem i łyżką mąki w 1/3 szklanki wody. Odstawiam na 15 minut.
  2. Dodaję rozczyn do pozostałej mąki, oliwy, soli, wody i zaczynam wyrabiać ciasto. Ciasto wyrabiam około 10-15 minut aż będzie elastyczne.
  3. Nakrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę.
  4. Gdy ciasto wyrosło ugniatam je kilka razy i zaczynam formować pizzę poprzez rozciągania ciasta bez użycia wałka ( u nas w domu to mąż zajmuje się robieniem pizzy ... próbował ją podrzucać, przerzucać itd. ale wyszło fajne cienkie ciasto).
  5. Ukształtowane ciasto ( u nas jak zawsze w kształcie prostokąta) układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Rozsmarowuje sos, ścieram mozzarellę na tarce o grubych oczkach, następnie układam szynkę, oliwki i ser pleśniowy i ponownie ścieram mozzarellę.
  7. Piekarnik nagrzewam do 250 stopni . Wstawiam pizzę na około 10 minut.
  8. I gotowe :)
Przepis na ciasto znaleźliśmy na blogu  Fotokulinarnie (klik) . Ciasto wyszło ekstra, cienkie, chrupiące, zakochaliśmy się w tym przepisie.
Nie wiem ( bo się na tym zupełnie nie znam) ale podobno duże znaczenie ma mąka. Nasza była tak jak powinno typu 00 i na dodatek włoska więc być może ten fakt przyczynił się do sukcesu ciasta.

* oczywiście można przygotować sos na bazie pomidorów z puszki , ale nam połączenie ketchupu i koncentratu pasuje i jest szybciej.
** Skład przyprawy : czosnek, sól, papryka słodka, cukier, oregano, natka pietruszki, pieprz czarny, szałwia. Przyprawa zdecydowanie godna polecenia !

8 komentarzy:

  1. Cienka jak kartka papieru :D Apetytu narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale wygląda! Nie mam wyjścia - idę robić pizzę! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. MMMMM..... pobudzasz mój apetyt!! Uwielbiam pizze, a Twoja wygląda mega apetycznie!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaka smakowita! Uwielbiam robić pizzę, może przekonam moich chłopaków do sera pleśniowego :) Wygląda MEGA apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda PYSZNIE :)
    Mogę prosić taką z dostawą do domu? :>

    Pozdrawiam, http://ewakuchennie.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. mój ulubiony zestaw na pizzę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super sprawa! Też uwielbiam włoska kuchnie i od jakiegoś czasu robie nawet coraz częściej zakupy we włoskich sklepach takich jak Toskania na talerzu. Mają tu na prawdę spory wybór dobrych włoskich produktów, więc polecam wam również do nich zajrzeć w wolnej chwili

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka