13 cze 2014

Grillowane schabowe z duszonymi jabłkami



Składniki :
  • 4 kotlety schabowe
  • 4 jabłka
  • 1/2 opakowania suszonej żurawiny
  • 50 g masła
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru
  • 2 łyżki octu winnego 
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą 
  • sól
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka chili
  • olej
Przygotowanie :
  1. Kotlety lekko rozbijam.
  2. Pieprz młotkowany , sól, czosnek granulowany i chili mieszam z olejem ( około 2 łyżki oleju).
  3. Kotlety wkładam do oleju, dokładanie obtaczam i odstawiam na 30 minut.
  4. Jabłka obieram , kroję na plasterki. 
  5. Na patelni rozpuszczam masło, wkładam jabłka i podsmażam kilka minut.
  6. Dodaję cukier, mieszam i podsmażam kolejne kilka minut ( ok 3 ).
  7. Dodaję musztardę, ocet, imbir, żurawinę i pod przykryciem duszę około 15 minut.
  8. Po upływie 15 minut, zdejmuję przykrywkę i na dużym ogniu odparowuje płyny.
  9. Kotlety wyjmuję z marynaty i układam na grillu elektrycznym ustawionym na 3 maksymalny stopień grzania, grilluję około 3 minut z każdej strony.
  10. Kotlety zdejmuję z grilla i odstawiam na około 5 minut by mięso odpoczęło.
  11. Podaję z duszonymi jabłkami.

1 komentarz:

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka