Składniki :
- pierś kurczaka
- ciabatty
- oliwki zielone
- mozzarella ( nie z zalewy)
- gorgonzola
- 2 duże czerwone cebule
- majonez
- 2 ząbki czosnku
- tymianek suszony
- 1 czubata łyżka cukru brązowego
- 1/2 łyżki octu balsamicznego
- sól, pieprz
- chili
- zioła prowansalskie
- oliwa
- Zaczynam od cebuli : kroję w piórka, przekładam na patelnię, dodaję oliwę i smażę mieszając.
- Po kilku minutach dodaję łyżkę cukry brązowego, pół łyżki octu balsamicznego, 3/4 łyżeczki tymianku, doprawiam solą i pieprzem i nadal smażę, mieszając aż płyny wyparują a cebula stanie się karmelizowana.
- Pierś kurczaka ( bez rozbijania ) nacieram chili i ziołami prowansalskimi, smażę na patelni.
- Po usmażeniu odkładam by mięso odpoczęło a potem kroje je w plastry.
- Majonez wraz z czosnkiem, tymiankiem i odrobiną oregano miksuję.
- Mozzarellę kroję w plastry, gorgonzolę w paski, oliwki w plasterki.
- Dół ciabatty smaruje sosem, układam cebulę, następnie kurczaka, oliwki, ser gorgonzola i na koniec mozzarellę.
- Składam kanapkę i wkładam ją do opiekacza-grilla na kilka minut aż sery się rozpuszczą.
- I gotowe :)
Zjadłabym taką kanapkę z wielkim apetytem!
OdpowiedzUsuńMmmmmm...
Kanapka wygląda przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńPanini jest genialne i można je robić na wiele sposobów, co jest rewelacyjne w tym daniu. Twoje wygląda bardzo apetycznie Myszko :)
OdpowiedzUsuńAle wygląda smakowicie :D
OdpowiedzUsuńMniaaam ależ pyszna <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie kanapki
OdpowiedzUsuń