18 cze 2014

Kanapka na ciepło



 Składniki :
  • pierś kurczaka
  • ciabatty
  • oliwki zielone
  • mozzarella ( nie z zalewy)
  • gorgonzola
  • 2 duże czerwone cebule 
  • majonez
  • 2 ząbki czosnku
  • tymianek suszony 
  • 1 czubata łyżka cukru brązowego
  • 1/2 łyżki octu balsamicznego
  • sól, pieprz
  • chili
  • zioła prowansalskie
  • oliwa
Przygotowanie :
  1. Zaczynam od cebuli : kroję w piórka, przekładam na patelnię, dodaję oliwę i smażę mieszając.
  2. Po kilku minutach dodaję łyżkę cukry brązowego, pół łyżki octu balsamicznego, 3/4 łyżeczki tymianku, doprawiam solą i pieprzem i nadal smażę, mieszając aż płyny wyparują a cebula stanie się karmelizowana.
  3. Pierś kurczaka ( bez rozbijania ) nacieram chili i ziołami prowansalskimi, smażę na patelni.
  4. Po usmażeniu odkładam by mięso odpoczęło a potem kroje je w plastry.
  5. Majonez wraz z czosnkiem, tymiankiem i odrobiną oregano miksuję.
  6. Mozzarellę kroję w plastry, gorgonzolę w paski, oliwki w plasterki.
  7. Dół ciabatty smaruje sosem, układam cebulę, następnie kurczaka, oliwki, ser gorgonzola i na koniec mozzarellę.
  8. Składam kanapkę i wkładam ją do opiekacza-grilla na kilka minut aż sery się rozpuszczą.
  9. I gotowe :)

6 komentarzy:

  1. Zjadłabym taką kanapkę z wielkim apetytem!
    Mmmmmm...

    OdpowiedzUsuń
  2. Panini jest genialne i można je robić na wiele sposobów, co jest rewelacyjne w tym daniu. Twoje wygląda bardzo apetycznie Myszko :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka