Gdy zobaczyłam taki pomysł na FB - świat na talerzu, (klik) stwierdziłam, że muszę spróbować...
I od tamtej pory jedliśmy tak już trzy razy :)
Polecam bo jest pyszne!
Składniki :
- ziemniaki duże
- śmietana 18 %
- szczypior
- sos słodki chili
- oliwa
- podudzia kurczaka
- przyprawa Smoky Texan ( pisałam o niej w tym poście - klik)
- 50 ml oleju
- 1 łyżka octu winnego
- ketchup pikantny
- miód wielokwiatowy
- Ziemniaki szoruje , smaruję oliwą i wkładam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około godzinę.
- Gdy ziemniaki upieczone, rozcinam, polewam sosem słodkim chili , kładę łyżeczkę śmietany i posypuję szczypiorem.
- Przyprawę do kurczaka wymieszałam z olejem i octem, natarłam podudzia. Odstawiłam na godzinę. Ułożyłam na grillu elektrycznym, piekłam około 40 minut.
- Pod koniec pieczenia ( tym razem, bo poprzednio tak nie zrobiłam) posmarowałam kurczaka mieszanką ketchupu i miodu, piekłam około 5-10 minut.
Oooo, właśnie, właśnie! Akurat planowałem poszukać jakiegoś przepisu na fajne ziemniaki, a tu przepis sam do mnie przyszedł :) Dzięki:)
OdpowiedzUsuńA w wolnej chwili zapraszam do mnie na www.chleby.info
Co za kusząca propozycja! Ziemniaków gotowanych raczej nie tykam, a pieczone zawsze :)
OdpowiedzUsuńto tak jak ja :) ja nigdy nie tykam gotowanych a pieczone uwielbiam
UsuńAle pyszne danie :-) z chęcią wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuńpolecam, ziemniaki były przepyszne :)
Usuń