Składniki :
- 4 kotlety karkowe
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki wódki
- 1 cebula
- 3 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżka ostrej papryki
- 1 łyżeczka chili
- sól, pieprz, olej
Przygotowanie :
- Kotlety lekko rozbiłam . Przyprawiłam solą i pieprzem.
- Czosnek przecisnęłam przez praskę, wymieszałam z drobno posiekaną cebulą, wódką, ostrą papryką, chili, majerankiem, zielem angielskim, liśćmi laurowymi oraz olejem ( około 3-4 łyżki).
- Kotlety włożyłam do marynaty ( najlepiej by postały całą noc) ja odstawiłam na około 3 godziny .
- Karkówkę odsączyłam z marynaty i grillowałam na grillu elektrycznym na najwyższej mocy, około 10 minut z każdej strony.
- Na grillowane kotlety kładę plaster solonego masła, podaję z pieczonymi ziemniakami.
pewnie przy najlblizszej okazji przygotuje swoim bliskim :)
OdpowiedzUsuń