Podczas upałów, w ogóle nie jestem głodna... no ale trzeba coś jeść, dlatego staram się przygotowywać lekkie, orzeźwiające obiady i ten nie wątpliwie do takich należy :
zapraszam na marynowanego kurczaka w limonce upieczonego na grillu , podanego z salsą z pomidorów.
Składniki:
- pierś kurczaka
- sok z połowy limonki
- 1/2 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą
- 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
- 2 "źdźbła" trawy cytrynowej
- 1 suszony liść limonki
- 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- sól morska ziołowa ( z młynka, kilka obrotów)
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki szałwi
- 1/2 łyżeczki estragonu
- 1-2 łyżki oliwy
- 5 pomidorów obranych ze skórki, pozbawionych pestek
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 6-8 listków kolendry
- sok z połowy limonki
- sól
- pieprz
Przygotowanie :
- Połówki piersi kurczaka nacieram wymieszaną marynatą, odstawiam do lodówki na min 20 minut, najlepiej na 2-3 godziny.
- Przygotowuje salsę, siekam miąższ pomidorów, czosnek, cebule , listki kolendry, mieszam, doprawiam sokiem z limonki, solą i pieprzem, chowam do lodówki na min. 30 minut, najlepiej na 1-2 godziny.
- Kurczaka odsączam z marynaty, grilluje na grillu elektrycznym na najwyższym stopniu grzania. Około 5 -7 minut z każdej strony.
- Kurczaka podaję w towarzystwie salsy i grzanek z chleba.
Proste dania sa najleposze :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny obiad, pozdrawiam i zapraszam do mnie:)
OdpowiedzUsuńMniam Mniam;*
OdpowiedzUsuń