19 wrz 2014

Ekspresowy obiad, czyli pikantne kofty


Składniki :
  • mięso mielone wieprzowe 1/2 kg
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • świeże papryczki chili ( u mnie z własnego krzaczka, małe ok 5-6) posiekane
  • 1 czubata łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą
  • 2 czubate łyżeczki ostrej tureckiej papryki w płatkach
  • 1 łyżka oregano
  • 2-3 łyżki posiekanej świeżej bazylii
  • 1 łyżka oleju
sosy :
pikantny :
  • jogurt grecki
  • posiekane papryczki chili
  • tabasco habanero 
  • papryka słodka
tzatziki
  • jogurt grecki
  • ogórek ze skórką starty na tarce o grubych oczkach , odsączony z nadmiaru wody
  • przeciśnięty przez praskę czosnek
  • oregano suszone
  • świeżo zmielony pieprz
+ pity

Przygotowanie :
  1. Do mięsa dodaję wszystkie dodatki, wyrabiam aż zmieni konsystencję.
  2. Formuje ruloniki i nadziewam na patyczki do szaszłyków.
  3. Na 10 minut chowam do lodówki ( można pominąć).
  4. Przygotowuje sosy mieszając ze sobą wszystkie składniki.
  5. Mięso układam na grillu elektrycznym i opiekam z każdej strony,  w sumie czas grillowania to ok 20 minut. W między czasie układam na grillu pity by były ciepłe i chrupiące.
  6. Podaję kofty z sosami i pitą.



3 komentarze:

  1. Wieprzowina w Kofcie ... ??
    Koza, owca, wołowina ale nigdy wieprzowina
    Za podanie wieprzowiny w krajach skąd Kofta pochodzi głowę odcinają ......a w najlepszym razie ukamienowanie. Turcja, kraje arabskie - i inne muzulmanskie wieprzowina to ciężki grzech - mięso nieczyste.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka