16 wrz 2014

Jesienny duet z kaczką w roli głównej

Pieczona pierś kaczki idealnie komponuje się z sałatką, polecam ! :)
Zdjęcie pod przepisem.

Składniki :
Kaczka :
  • 2 piersi kacze
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka chili
  • 2 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 1,5 łyżeczki suszonego majeranku
  • 3 gałązki świeżego tymianku
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • sól, pieprz
Sałatka :
  • mix sałat
  • 3 figi
  • 1 duża gruszka
  • ser gorgonzola
  • orzechy włoskie ( około 1/4 szklanki)
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1,5 łyżki płynnego miodu
  • sól, pieprz
Przygotowanie :
Kaczka :
  1. Po pozbyciu się piórek, umyciu i dokładnym osuszeniu, nacinam skórkę kaczki w kratkę.
  2. W misce mieszam wszystkie składniki marynaty po za solą i pieprzem.
  3. Doprawiam kaczkę z obydwu stron solą i pieprzem. Wkładam do marynaty i chowam do lodówki na 1-2 godziny.
  4. Mocno rozgrzewam patelnię. Nagrzewam piekarnik do 220 stopni.
  5. Wyjmuję kaczkę z marynaty i osuszam za pomocą ręcznika papierowego, solą i pieprzę z każdej strony.
  6. Układam skórką do dołu na rozgrzanej (suchej patelni), zmniejszam gaz do minimum.
  7. Smażę 3 minuty po czym przekładam na drugą stronę i smażę kolejne 3 minuty.
  8. Układam piersi skórką do góry w płaskim naczyniu żaroodpornym i wstawiam do piekarnika.
  9. Trudno mi powiedzieć ile ją piekę bo to zależy od wielkości mięsa, sprawdzam temperaturę wewnętrzną za pomocą termometru, aż osiągnie 65 stopni.
  10. Układam kaczkę na desce i daje jej odpocząć 5 minut. Potem kroję w plastry.
Sałatka :
  1. Figi kroję w ósemki, gruszkę w pół plasterki, gorgonzolę w kostkę.
  2. Orzechy włoskie prażę na suchej patelni, po czym siekam .
  3. Przygotowuje sos : mieszam ocet, oliwę, sok z cytryny, miód, sól i pieprz .
  4. Układam sałatę, owoce i ser, posypuję orzechami i skrapiam sosem.

1 komentarz:

  1. dziś robię, nie dostałam fig, mam granat , mam dwie lewe ręce do gotowania ale liczę, że coś z tego wyjdzie bo to na romantyczny obiad ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka