Inspiracją w znaczącym stopniu był przepis znaleziony na stronie Paka smaku (klik)
Składniki :
- 4 rozbite kotlety karkowe
- 50 ml whisky ( u mnie Grant's Cask editions)
- 1 łyżka miodu
- 1 czubata łyżeczki chili
- 3 plasterki świeżego imbiru
- sól, pieprz
- olej do posmarowania grilla
- 1 cukinia
- 2 czubate łyżki jogurtu greckiego
- łyżeczka musztardy farncuskiej
- łyżeczki miodu
- 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
- 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
- świeża bazylia
- pieprz
- 1 duża marchewka
- łyżka masła
- 1 łyżeczka cukru brązowego
Przygotowanie :
- Whisky mieszam z miodem, chili, imbirem, solą i pieprzem. Wkładam kotlety do marynaty i chowam do lodówki na około 60 minut.
- Cukinię myję i za pomocą obieraczki do warzyw tnę ją na wstążki.
- Gotuje wodę ( w czajniku), przelewam wrzątek do miski-garnka i wrzucam moje wstążki z cukinii na około 1-2 minuty. Następnie przekładam je do zimnej wody na również około 2 minuty.
- Bazylię siekam i posypuje odsączoną cukinię.
- Przygotowuje sos : jogurt mieszam z musztardą, miodem, czosnkiem, skórką oraz pieprzem.
- Cukinię będę polewać sosem przed podaniem.
- Marchewkę obieram, a następnie za pomocą obieraczki przygotowuje wstążki.
- Na patelni rozgrzewam masło, dodaję cukier i wkładam marchewkę, chwile podsmażam na małym ogniu, mieszając aż marchewka lekko zmięknie. Zdejmuję z patelni.
- Rozgrzewam grill elektryczny, smaruje go olejem i układam odsączone z marynaty kotlety, grilluje około 20 minut.
- Podaje : karkówkę, wstążki z marchewki, wstążki z cukinii polane sosem, grillowaną pitę oraz tzatziki.
oesuuuu, to mięcho wygląda fantastycznie:D
OdpowiedzUsuń