Prawdziwie królewski obiad :)



Składniki :
  • 2 piersi kacze
  • przyprawa 5 smaków
  • przyprawa do dań chińskich
  • chili
  • tymianek suszony
  • sól
  • pieprz
  • sos sojowy ciemny
  • oliwa
  • mrożona mieszanka warzyw chińskich
  • sezam
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 świeża papryczka chili
  • kilkanaście listków świeżej bazylii i kolendry
  • sok z połowy cytryny
  • ugotowany ryż
  • termometr kuchenny
Przygotowanie :
  1. Po dokładnym umyciu i wyskubaniu pozostałości piór, nacinam skórę w kratkę.
  2. Kaczkę nacieram przyprawą 5 smaków, chili oraz tymiankiem.
  3. Do naczynia dodaję sos sojowy ( około 5 łyżek), oliwę ( około 7-8 łyżek) i przyprawę do dań chińskich ( około 1/2-1 łyżeczka).
  4. Kaczkę wkładam do marynaty i chowam do lodówki na ok 60 minut.
  5. Przygotowuje sos : mieszam miód, posiekaną drobno papryczkę chili, posiekaną kolendrę i bazylię, sok z cytryny oraz 1 łyżkę oliwy, przyprawiam solą i pieprzem ( soli radzę dodać bardzo mało gdyż sama kaczka będzie stosunkowo słona).
  6. Piekarnik rozgrzewam do 220 stopni.
  7. Na patelni rozgrzewam łyżkę oliwy.
  8. Kaczkę wyjmuję z marynaty, odsączam na ręczniku papierowym i przyprawiam z każdej strony pieprzem i odrobiną soli.
  9. Układam skórką do dołu na rozgrzanej patelni i od razu zmniejszam gaz - na najmniejszy.
  10. Podsmażam 3 minuty, obracam na drugą stronę i podsmażam kolejne 3.
  11. Przekładam do naczynia żaroodpornego , skórką do góry i wkładam do piekarnika.
  12. Na patelni rozgrzewam łyżkę  oliwy i wsypuje mrożone warzywa, podsmażam, dodaję około 1 czubatą łyżeczkę sosu sojowego. Pod koniec smażenia dosypuję sezam.
  13. Dla nas odpowiedni stopień wypieczenia to 63-64 stopnie, kaczka nie jest różowa ale jest niesamowicie miękka, by osiągnąć taką temperaturę piekę ją około 15-20 minut ( w zależności od grubości piersi).
  14. Wyjmuję kaczkę i odkładam na 5 minut. 
  15. Pierś kaczą kroję w plastry.
  16. Na warzywach z sezamem układam plastry kaczki, polewam sosem, podaje z ryżem. 

1 komentarz:

  1. Bardzo inspirujący przepis ,pięknie podane danie .Rewelacja.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka