Składniki :
- 2 piersi kacze
- przyprawa 5 smaków
- przyprawa do dań chińskich
- chili
- tymianek suszony
- sól
- pieprz
- sos sojowy ciemny
- oliwa
- mrożona mieszanka warzyw chińskich
- sezam
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 świeża papryczka chili
- kilkanaście listków świeżej bazylii i kolendry
- sok z połowy cytryny
- ugotowany ryż
- termometr kuchenny
- Po dokładnym umyciu i wyskubaniu pozostałości piór, nacinam skórę w kratkę.
- Kaczkę nacieram przyprawą 5 smaków, chili oraz tymiankiem.
- Do naczynia dodaję sos sojowy ( około 5 łyżek), oliwę ( około 7-8 łyżek) i przyprawę do dań chińskich ( około 1/2-1 łyżeczka).
- Kaczkę wkładam do marynaty i chowam do lodówki na ok 60 minut.
- Przygotowuje sos : mieszam miód, posiekaną drobno papryczkę chili, posiekaną kolendrę i bazylię, sok z cytryny oraz 1 łyżkę oliwy, przyprawiam solą i pieprzem ( soli radzę dodać bardzo mało gdyż sama kaczka będzie stosunkowo słona).
- Piekarnik rozgrzewam do 220 stopni.
- Na patelni rozgrzewam łyżkę oliwy.
- Kaczkę wyjmuję z marynaty, odsączam na ręczniku papierowym i przyprawiam z każdej strony pieprzem i odrobiną soli.
- Układam skórką do dołu na rozgrzanej patelni i od razu zmniejszam gaz - na najmniejszy.
- Podsmażam 3 minuty, obracam na drugą stronę i podsmażam kolejne 3.
- Przekładam do naczynia żaroodpornego , skórką do góry i wkładam do piekarnika.
- Na patelni rozgrzewam łyżkę oliwy i wsypuje mrożone warzywa, podsmażam, dodaję około 1 czubatą łyżeczkę sosu sojowego. Pod koniec smażenia dosypuję sezam.
- Dla nas odpowiedni stopień wypieczenia to 63-64 stopnie, kaczka nie jest różowa ale jest niesamowicie miękka, by osiągnąć taką temperaturę piekę ją około 15-20 minut ( w zależności od grubości piersi).
- Wyjmuję kaczkę i odkładam na 5 minut.
- Pierś kaczą kroję w plastry.
- Na warzywach z sezamem układam plastry kaczki, polewam sosem, podaje z ryżem.
Bardzo inspirujący przepis ,pięknie podane danie .Rewelacja.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam