10 lis 2014

Delikatna polędwiczka z ziołowym aromatem...



Mięso przygotowane wg. tego przepisu jest bardzo miękkie, rozpływające się w ustach. Polecam. 


Składniki :
  • polędwiczka wieprzowa
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz
  • sól ziołowa
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
sos :
  • 4 łyżki masła
  • 1 świeża papryczka chili
  • pół pęczka świeżej bazylii
  • 2 łyżeczki suszonej szałwii ( można zastąpić świeżą)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
+ kuskus

Przygotowanie :
  1. Mieszam oliwę, pieprz, sól, sos. 
  2. Polędwiczkę przekrawam na pół, wkładam do marynaty. Odstawiam na 30 minut w temperaturze pokojowej.
  3. Rozgrzewam elektrycznego grilla, układam mięsa i grilluje obracając około 30-40 minut. Aż mięso przestanie być krwiste. 
  4. Papryczkę chili, czosnek, bazylię drobno siekam, mieszam z solą i szałwią.
  5. Na patelni układam masło i podgrzewam, dodaje zioła, mieszam i chwilę podsmażam.
  6. Mięso zdejmuję z grilla, daje mu odpocząć 5 minut po czym kroję na plastry.
  7. Polewam sosem, podaję z kuskusem.

4 komentarze:

  1. Daję się przekonać do takiego dania bez próbowania, wiem, że to pyszne jest !

    OdpowiedzUsuń
  2. Polędwiczki zniknęły ze stołu w mgnieniu oka a ten aromat. Dziękuję za świetny przepis.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka