26 lis 2014

Mój sposób na rozgrzanie..

Bo nie każde danie musi być piękne ale każde musi być smaczne ...

Składniki :
  • 4 kotlety karkowe ( lub kawałek karkówki)
  • kawałek boczku wędzonego surowego ( proporcje wedle upodobań)
  • 1 duża cebula
  • 1 mała/średnia papryka czerwona
  • 1 mała/średnia papryka żółta
  • ok 15 małych pieczarek
  • 1 duża papryczka chili 
  • 2 + do doprawienia łyżki papryki wędzonej słodkiej
  • 1 + do doprawienia łyżka papryki wędzonej ostrej
  • 1-2 łyżki chili suszonego 
  • 1 czubata łyżka majeranku
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • sól, pieprz
  • 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
  • śmietana 18 %
  • kluski kładzione : 2 jajka, 2 szklanki mąki, woda
Przygotowanie :
  1. Boczek kroję w paski, kostkę. Świeże chili siekam. 
  2. Na suchą patelnię wkładam boczek i podsmażam aż zacznie brązowieć, dodaję chili i podsmażam około minuty.
  3. Zbieram za pomocą ręcznika kuchennego nadmiar tłuszczu z patelni.
  4. Karkówkę kroję w kostkę. Nacieram 2 łyżkami papryki wędzonej ostrej, 1 słodkiej, 1 chili, 1 majeranku, 1 czosnku oraz dodaję sól i pieprz. 
  5. Mięso przekładam na patelnie z boczkiem i chili, nie dodaję żadnego tłuszczu.
  6. Obsmażam. Dodaje wodę ( można dodać bulion) tak by zakryła mięso i pod przykryciem na małym ogniu duszę ok 35 minut.
  7. Papryki i cebulę kroję w kostkę. Pieczarki zostawiam w całości.
  8. Po upływie 35 minut dodaję warzywa , i pół słoiczka koncentratu, przyprawiam paprykami wędzonymi i ewentualnie solą, pieprzem czy też chili. Mieszam i duszę kolejne 10-15 minut.
  9. Zdejmuję przykrywkę i na dużym ogniu odparowuje nadmiar wody tak by pozostało mi właściwie samo mięso w małej ilości gęstego sosu.
  10. Przygotowuje kluski kładzione. 
  11. Podaję gulasz z kleksem kwaśnej śmietany i kluskami.

11 komentarzy:

  1. Wygląda tak, że zrobiłam się głodna. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) z tym wyglądem a raczej podaniem nie jest super ale smak wynagradza :)

      Usuń
  2. Mniam, najważniejszy jest smak, a poza tym uważam, ze prezentuje sie super, uwielbiam takie dania:)

    OdpowiedzUsuń
  3. takie danie jest idealne teraz na jesień :) też bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no właśnie w lato takie gulasze mi nie smakują a na jesień i w zimie się nimi zajadam :)

      Usuń
  4. idealne danie na tę porę roku! pozdrawiam, Tysia:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka