Nie mam odpowiedniego sprzętu, pewnie też umiejętności fotograficznych i estetycznych ale musicie mi uwierzyć, że to najlepsza kaczka jaką udało mi się przygotować ! Jest (była) idealna !!!!
Kaczka podana na jabłkach z aromatycznym ryżem.
Składniki :
- 2 piersi kacze
- 3 jabłka
- 2 torebki ugotowanego ryżu o 3 minuty krócej niż zalecane na opakowaniu
- termometr kuchenny
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 2 czubate łyżki majeranku
- 1 płaska łyżka tymianku
- sól
- pieprz
- przyprawa ognista w młynku ( firmy Kamis, polecam jej zakup bo jest bardzo dobra i trudno ją zastąpić )
- oliwa
- ocet balsamiczny
- szczypta szałwii
- szczypta tymianku
- szczypta majeranku
- szczypta estragonu
- Kaczkę myję, osuszam, jeśli potrzeba "odpierzam". Nacinam skórę w kartkę.
- Do miski wsypuję : majeranek, tymianek, sól ( u mnie z młynka ale około 7 przekręceń), pieprz ( mało, również z młynka około 2 przekręcenia), mieszankę ognistą ( sporo, około 10 przekręceń), dodaję czosnek i za pomocą rąk wyrabiam mieszankę aż połączy się z czosnkiem.
- Przygotowaną mieszankę przypraw wcieram w kaczkę z obydwu stron. Robię to dosyć dokładnie.
- Piersi układam w płaskim naczyniu i skrapiam kilka krotnie oliwą oraz octem balsamicznym . Chowam do lodówki na 2 godziny.
- Piekarnik rozgrzewam na 220 stopni.
- Ugotowany ryż wyjmuję z torebek i przekładam do małego naczynia żaroodpornego, doprawiam szczyptami : szałwii, tymianku, majeranku, estragonu. Dodaję 4-6 łyżek wody i mieszam. Nakrywam przykrywką.
- Jabłka kroję w kostkę.
- Na patelnie wlewam około łyżki oleju i rozprowadzam go za pomocą ręcznika papierowego, dobrze rozgrzewam patelnię.
- Układam piersi kacze skórką do dołu na patelni na dużym ogniu i kontrolując czy skórka się nie pali, podsmażam przez 3-4 minuty, przewracam na drugą stronę i podsmażam kolejne 2 minuty.
- Kaczkę przekładam do płaskiego żaroodpornego naczynia ( bez przykrywki) i wstawiam do piekarnika. Czas pieczenia zależy od grubości/wielkości piersi. Dążymy do osiągnięcia temp wewnętrznej 60-62 stopnie. U mnie przy piersiach o wadze 350 g pieczenie trwało około 15-20 minut.
- Ryż wkładam do piekarnika na 10-15 minut ( pod przykryciem).
- Jabłka przekładam na patelnie po smażeniu kaczki ( na tłuszcz i resztki przypraw) i podsmażam je kilka minut aż zmiękną.
- Kaczkę po upieczeniu odkładam na 5 minut , po czym kroję w plastry.
- Podaję : ryż, jabłka na których układam plastry kaczki.
Twoja kaczka wygląda przecudnie :)
OdpowiedzUsuńOdpowiednio wypieczona, ale nie za sucha, o pięknym kolorze :)
skoro takie wrażenia są po obejrzeniu zdjęć, to wolę nie myśleć jak smakuje :)
dziękuje :) jestem z niej wyjątkowo dumna a czytając Twój komentarz jeszcze bardziej jestem dumna :)
UsuńFanką kaczki nie jestem. Szczerze powiem, ze jej nie lubię, ale jestem czasami pod presją mojego męża który uwielbia. Chętnie kiedyś skorzystam z przepisu :)
OdpowiedzUsuń