30 gru 2014

Sylwestrowe menu



Menu :
  1. Chrupkie kąski z kurczaka podane z sosem czosnkowo- ziołowym i sosem chili
  2. Półmisek wędlin 
  3. Koreczki z serem żółtym i dodatkami
  4. Koreczki a'la caprese
  5. Kanapki z pastą z pieczonego łososia
  6. Sałatka z kuskusem
  7. Sałatka z gruszką, camembertem i szynką szwarcwaldzką 
  8. Truskawki z sosem balsamico
  9. Muffinki z wiśniami i czekoladą
+ ogórki konserwowe, pieczarki marynowane



1. Chrupiące kąski z kurczaka :
- pierś kurczaka
- panierka Chrupiący kurczak, klasyczny Kamis
- olej do smażenia
- sos czosnkowy i chili Winiary

Pierś kurczaka kroję na paseczki, wkładam do miski z wodą, a następnie do panierki . Smażę na dobrze rozgrzanym oleju. Po usmażeniu odsączam z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręczników papierowych.

2. Półmisek wędlin :
- szynka Biebrzówka
- szynka chłopska
- szynka szwarcwaldzka
- salami
- kabanosy wędzone

3. Koreczki z serem żółtym:
- ser żółty
- oliwki
- ogórek konserwowy
- papryka czerwona

4. Koreczki a'la caprese:
- pomidorki koktajlowe
- mini mozzarelle z zalewy
- świeża posiekana bazylia wymieszana z olejem z awokado Greencado

Pomidorki przekrawam na pół, mozzarellę pozostawiam w całości. Na wykałaczkę nadziewam pomidorka i kulkę mozzarelli. Skrapiam bazylią z olejem.

5. Pasta z pieczonego łososia : ( przepis z bloga Kulinarna pasja )
- łosoś upieczony według tego przepisu - klik
- 6-8 kaparów drobno posiekane
- 4 ogórki konserwowe pokrojone w kostkę
- 1/2 papryki czerwonej pokrojonej w kostkę
- biała cebula drobno posiekana
- 5 marynowanych pieczarek posiekanych
- 1 łyżka majonezu
- sól, pieprz
- kilka kropel tabasco

Łososia po upieczeniu siekam, dodaje wszystkie składniki, przyprawiam , mieszam. Odstawiam by smaki się "przegryzły". Smaruję bagietkę pastą.

6. Sałatka z kuskusem :
 - kuskus zalewam wrzątkiem, solę i dodaję czubatą łyżkę oleju z awokado - odstawiam na 5 minut
- 3 ogórki małosolne pokrojone w kostkę
- papryka czerwona i żółta pokrojona w kostkę
- oliwki przekroje na pół
- pomidorki koktajlowe przekroje na pół
- czerwona cebula pokrojona w piórka
- bazylia drobno posiekana
- sok z połowy cytryny
- olej z awokado (Greencado)
- sól, pieprz, oregano suszone

Gdy kuskus gotowy, mieszam go za pomocą widelca. Łączę z pozostałymi składnikami, przyprawiam solą, pieprzem, oregano, sokiem z cytryny i 2 łyżkami oleju .

7. Sałatka z gruszką, camembertem, szynką:
- mix sałat
- gruszka pokrojona w pół plasterki
- ser camembert pokrojony w pół trójkąty
- szynka szwarcwaldzka pokrojona w paseczki
- sos : 1 łyżka oliwy, sok z połowy cytryny, świeżo zmielony pieprz, 2 czubate łyżeczki miodu, 3/4 łyżki octu balsamicznego .

Składniki łączę, polewam sosem , odstawiam.

8. Truskawki z balsamico
- truskawki odszypułkowane
- sos balsamiczny truskawkowy ( ja użyłam tego )

9. Babeczki z wiśniami i czekoladą 
- do przygotowania z tego przepisu - klik

Dodatkowo :
- pieczarki marynowane
- ogórki konserwowe
- serwetki złożone w serduszka
- kieliszki plastikowe ( jednorazowe ) na szampana, do których włożyłam truskawkę
 

Jak złożyłam serwetkę w serduszko :
Jeśli szukacie rad jak wykonać makijaż, który utrzyma się całą noc zapraszam na mojego drugiego bloga : http://dailylifebym.blogspot.com/2014/12/sylwestrowy-makijaz.html

2 komentarze:

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka