6 sty 2015

Polędwiczka w kolorze czerwieni


Część przepisu zaczerpnęłam z stąd - klik.

Składniki :
  • polędwiczka wieprzowa długa
  • 300 g mrożonej żurawiny ( żurawiny wcześniej nie rozmrażałam)
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 czubate łyżki płynnego miodu
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • chili w płatkach ( młynek)
  • 1 łyżka tymianku suszonego
  • 1 szczypta imbiru
  • 1 szczypta cynamonu
  • 1 szczypta szałwii
  • 1 szczypta rozmarynu
  • 1 szczypta estragonu
  • sól
  • olej
Przygotowanie :
  1. Polędwiczkę w całości solę.
  2. Do miski wsypuje : chili, tymianek, imbir, cynamon, szałwię, rozmaryn, estragon i wlewam odrobinę oleju by uzyskać gęstą konsystencję. Mieszam.
  3. Nacieram mięso. Wkładam je do miski i skrapiam olejem.
  4. Cebulę i czosnek drobno siekam. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni.
  5. Obsmażam mięso na patelni , około 2-3 minuty z każdej strony.
  6. Zdejmuję mięso z patelni, i wkładam na nią cebulę i czosnek, smażę aż cebula będzie szklista.
  7. Dodaję 300 g żurawiny, miód, ocet, bulion , wszystko mieszam i czekam aż się zagotuje.
  8. Zmniejszam ogień i pod przykryciem duszę około 5 minut.
  9. Do naczynia żaroodpornego wkładam mięso i zalewam mieszanką z patelni.
  10. Wstawiam do piekarnika ( bez przykrywki) na 20 minut, kontrolując po ok 13 stopień wypieczenia mięsa.
  11. Po upieczeniu, mięso kroję w plastry, polewam sosem i podaję z ryżem.
Danie poprzez żurawinę jest stosunkowo wytrawne, kwaskowe . Jeśli wolicie wersję słodszą można dodać więcej miodu, lub złagodzić kwasowość poprzez dodanie słodkich jabłek.



1 komentarz:

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka