Tiramisu

Składniki:
- serek mascarpone 250 g
- biszkopty podłużne 10-15 szt.
- jajka 3 szt.
- kakao niesłodzone ( do opruszenia)
- cukier 1/3 szklanki
- czarna mocna kawa 1 - 1 1/2 szklanki
- koniak lub rum lub klasycznie amaretto 25 ml

1. Zaparzoną kawę musimy ostudzić i wymieszać z alkoholem .
2. Biszkopty po kolei maczamy w kawie ( dosłownie na sekundę, mają być jedynie wilgotne) i układamy w naczyniu na dnie i po bokach blisko siebie.
3. Żółtka ucieramy z cukrem ( najlepiej mikserem), jak będą już miały odcień biały dodajemy serek i mieszamy.
4. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, jedynie z dwóch białek ( aczkolwiek zdarzyło mi się kilkakrotnie ubić z 3 i też było bardzo smaczne).
5. Mieszamy delikatnie pianę z kremem.
6. Wykładamy na biszkopty i posypujemy obficie kakao.

Tiramisu powinno zostać schłodzone w lodówce przez co najmniej 5 godzin.
Tiramisu powinno przygotowywać się w tym samym naczyniu w którym będzie się je podawać.

Przepis zmodyfikowany według Treats.Just great recipes.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka