Na zdjęciu widnieje ciasto przygotowane z wiśniami ze słoika. |
Składniki:
- 1 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- 250 gram masła
- 4 jajka
- 4 łyżki zimnej wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka mąki
- łyżeczka pieprzu cayenne
- 3 tabliczki czekolady gorzkiej
- 400-600 g wiśni ( poza sezonem duży słoik wiśni w zalewie )
- cukier puder do dekoracji
- Masło rozpuszczamy w garnku z cukrem, kakao i wodą. Mieszamy bardzo dokładnie aż utworzy się gładka masa.
- Zdejmujemy z gazu i studzimy.
- Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywno.
- Czekoladę kroimy na małe kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, gdy się rozpuści dodajemy chili. Odkładamy by przestygła.
- Ostudzone masło przekładamy do miski wraz z mąką, proszkiem do pieczenia,, 1/3 czekolady oraz żółtkami, wszystko dokładnie miksujemy.
- Dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i wydrylowane wiśnie ( nie wszystkie bo zostawiamy do dekoracji kilka). Delikatnie za pomocą drewnianej łyżki mieszamy.
- Przelewamy do torownicy uprzednio natłuszczonej i obsypanej bułką tartą.
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 45 minut.
- Gdy ciasto przestygnie polewamy pozostałą czekoladą, układamy wiśnie i posypujemy cukrem pudrem.
Uwielbiam czekoladowe ciasta z wiśniami. Przepis dodaję do akcji i czekam na następne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
wiśnie z czekoladą to od zawsze dobrany duet ;)
OdpowiedzUsuń