Składniki :
- polędwiczka wieprzowa długa
- śliwki węgierki duże 10-15 sztuk
- ocet balsamiczny 3 łyżki
- sok z 1/2 cytryny
- bulion warzywny 1 szklanka
- ryż
- przyprawy : papryka ostra 1 łyżeczka, zioła prowansalskie 2 łyżki, pieprz cytrynowy 2 łyżeczki, szczypta cynamonu
- sól, pieprz, oliwa
- Polędwiczkę myjemy, oczyszczany, osuszamy i kroimy w plastry na grubość palca, następnie rozbijamy dłonią.
- Przyprawy : paprykę, zioła, pieprz, cynamon mieszamy z oliwą i zalewamy polędwiczki ( odstawiamy na około 15 minut do lodówki).
- Polędwiczki smażymy z każdej strony około 5 minut, następnie zdejmujemy je z patelni.
- Śliwki przekrawamy na pół, solimy i pieprzymy, układamy na patelnia przeciętym do dołu i smażymy około 4 minut.
- Rozpuszczamy kostkę bulionową.
- Do śliwek dodajemy polędwiczki, dolewamy bulion, solimy, pieprzymy i wlewamy ocet balsamiczny. Dusimy około 10 minut, dodajemy sok z cytryny i dusimy około 5 minut.
- Podajemy z ryżem.
Przepis zmodyfikowany według przepisu opublikowanego w gazecie Angora.
apetyczny widok ,smak też na pewno wyśmienity:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam