Gulasz po węgiersku z kluskami śląskimi ....
Składniki :
( proporcje składników uzależnione od liczby osób...)
- udziec indyczy bez skóry, kości 60 dkg
- 1 papryka czerwona
- 10 pieczarek
- kawałek boczku wędzonego surowego
- 2 cebule
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
- 250 ml śmietany 18 procent
- 300 ml bulionu warzywnego
- czosnek granulowany
- papryka słodka
- papryka ostra
- majeranek
- tymianek
- szczypta imbiru
- 2 szczypty vegety
- 2 łyżki przyprawy do gulaszu
- sól, pieprz
- olej
- kluski śląskie
- Udźca myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Obsmażamy na rozgrzanym oleju, przyprawiamy solą i pieprzem.
- Przekładamy do granka, zalewamy bulionem, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę.
- Dodajemy przyprawę do gulaszu, paprykę słodką, ostrą, majeranek, tymianek.
- Dusimy 40 minut.
- Boczek, pieczarki i paprykę kroimy w grubą kostkę.
- Dodajemy boczek, pieczarki, paprykę, koncentrat pomidorowy, vegetę, imbir.
- Dusimy kolejne 40 minut.
- Dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy i chwilę podgrzewamy.
- Podajemy z kluskami śląskimi, choć bardzo dobrze pasowałyby placki ziemniaczane lub makaron.
o mój facet byłby w niebie:)
OdpowiedzUsuńlubię dania kuchni węgierskiej, więc ten gulasz mnie zachwyca ;)
OdpowiedzUsuń