Składniki :
- udziec indyczy bez kości, skóry
- 2 szklanki suszonych grzybów
- 1 duża cebula
- 200 ml śmietany 18%
- czosnek granulowany
- majeranek suszony
- papryka ostra
- tymianek suszony
Przygotowanie :
- Grzyby dokładnie opłukuję, wkładam do garnka zalewam 3 - 4 szklanki wrzątku, nakrywam pokrywką i zostawiam na 20 minut.
- Mięso myję, osuszam, kroję w kostkę.
- Obsmażam na oleju, dodając czosnek, majeranek, tymianek, paprykę.
- Cebulę kroję w piórka.
- Grzyby wstawiam na gaz i gotuję 20-30 minut.
- Po tym czasie do garnka dokładam mięso i cebulę. Przykrywam pokrywkę i duszę około godziny- półtorej. Jeśli woda zbytnio wyparuję , dodaję troszkę gorącej wody.
- Po godzinie przyprawiam solą, pieprzem, tymiankiem. I dodaję śmietanę, ponownie podduszam około 15 minut.
Gulasz wygląda obłędnie! Pewnie dzięki grzybom nawet jasny indyk wygląda na ciemniejsze mięso :)
OdpowiedzUsuńOsobiście wolę wersję z szybką wieprzową lub wołowiną, ale Twoja jest zdecydowanie mniej kaloryczna :)
Wygląda niezwykle apetycznie!
OdpowiedzUsuńAleż pysznie u Ciebie! Pozdrawiam:)
Z grzybkami uwielbiam :-)
OdpowiedzUsuńgrzybki suszone stoją w szafeczce ;)
OdpowiedzUsuńchyba warto się skusić na ten przepis.