Składniki:
- 9 pałek kurczaka
- kawałek boczku wędzonego surowego
- 1 cebula
- 2 cebule czerwone
- 5 ząbków czosnku
- majeranek
- sól, pieprz
- chili w proszku
- plaster masła
- Kurczaka nacieram majerankiem, pieprzem i solą.
- Układam w naczyniu żaroodpornym.
- Cebulę kroję w grube plastry, układam na kurczaku.
- Czosnek obieram, ząbki wkładam pomiędzy kurczaka.
- Posypuję całość chili.
- Boczek kroję w kostkę i układam na kurczaku, skrapiam olejem i układam kawałeczki masła na pałkach.
- Naczynie z pokrywką wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, po 40 minutach zdejmuję przykrywkę i piekę kolejne 30 minut.
Przepis powstał na podstawie przepisu opublikowanego na stronie Ale dobre http://www.aledobre.pl/artykuly/110,Kurczak_pieczony_po_wiejsku_z_cebula_czosnkiem_i_wedzonym_boczkiem.html.
pięknie kolorowo. Dużo czosnku, chili dobrze brzmi :)
OdpowiedzUsuńzgagdzam się z Moniką:)
OdpowiedzUsuńLubię takie wiejskie przysmaki:) Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńSzybkie, Pysznie wyglądające i do tego łatwe w przygotowanie świetny pomysł na obiad :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis, wygląda rewelacyjnie no i jeszcze takkiego nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńprosty przepis, a jak efektownie wygląda!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
Pyszne chłopsko-babskie jadło! Lubię takie!
OdpowiedzUsuńOstatnio bardzo polubiłam takiego kurczaka!
OdpowiedzUsuńMoja rodzinka na pewno by czymś takim nie pogardziła:)
OdpowiedzUsuń