Składniki :
- pierś kurczaka
- 2 papryczki pepperoni
- sok z limonki
- skórka otarta z połowy limonki
- 2 łyżki miodu
- zioła do drobiu 2 łyżeczki
- 6 ziaren kolendry
- czosnek granulowany 2 łyżeczki
- Papryczki ( bez pestek) drobno siekam. Przekładam do moździerza , dodaję kolendrę, zioła, czosnek, sok i skórką z limonki oraz miód i wszystko razem ugniatam tak by składniki marynaty się połączyły.
- Kurczaka myję, osuszam itp. Nacieram marynatą. Skrapiam olejem. Układam na kawałku foli aluminiowej i chowam do lodówki na około 30 minut.
- Piekarnik rozgrzewam do 250 stopni z opcją grill. Wstawiam kurczaka , po 10 minutach ( u mnie były dosyć duże kawałki , gdy mniejsze to podejrzewam że 5-7 minut wystarczy) przekładam kurczaka na drugą stronę i piekę kolejne 10 minut.
- Podaję z kuskusem, który zalałam wrzątkiem z dodatkiem ostrej papryki i vegety.
limonka, kolendra ciekawe połączenie
OdpowiedzUsuńmega apetycznie wygląda ta pierś z kurczaka
aż mnie kusi aby wypróbować ;)
pozdrawiam i udanej majówki życzę ! :)
wypróbuj bo naprawdę bardzo smaczne :)
Usuńdzięki i również udanej i słonecznej majówki :)
Napatrzeć się nie mogę na Twoje kuraki! Stwierdzam, że masz ich najwięcej z wszystkich blogów, które obserwuję! Na pewno pierś z chilli jest pyszna :)
OdpowiedzUsuńmam te same spostrzeżenia :)
Usuńsłoneczka na majówkę!
no cóż ... jakoś tak wychodzi że zazwyczaj jemy filety z kurczaka .. :) to i większość przepisów na kurczaka :)
Usuńuwielbiam kurczaka więc pewnie jest przepyszne :)
OdpowiedzUsuńObłędnie to wygląda.I tak szybko się robi.:)
OdpowiedzUsuń