Składniki :
- 2 średniej wielkości cukinie
- 300 dag mielonego mięsa wieprzowego
- 10 pieczarek
- pół papryki żółtej
- pół czerwonej cebuli
- 2 łyżki koncentratu pomidrowego
- kulka mozzarelli
- 2 łyżki chili ( w proszku)
- 1 łyżka czosnku granulowanego
- 1 łyżka bazyli
- 1 łyżka oregano
- vegeta
- oliwa do smażenia
- Cukinie myję, przekrawam na pół wzdłuż i ponownie na pół tak by powstały cztery łódeczki z jednej cukinii. Wydrążam. Posypuje vegetą.
- Mięso smażę na patelni z dodatkiem czosnku, chili, oregano i bazylii oraz koncentratu pomidorowego.
- Cebulę kroję w drobną kostkę i dodaję do mięsa.
- Pieczarki kroję w grubą kostkę i również dokładam do mięsa. Smażę kilka minut.
- Paprykę kroję w grubą kostkę, dokładam do mięsa i podsmażam dosłownie 2 minuty.
- Przestudzony farsz nakładam do cukinii. I wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 20 minut.
- Mozzarellę kroję w plastry.
- Po upływie 20 minut, układam ser na cukinii i zapiekam około 5 minut.
Faszerowana cukinia i życie staje się piękniejsze :) jestem na wielkie TAK :)
OdpowiedzUsuńTaka prawda :) Dla mnie to idealny obiad jak jest ciepło i nie chce się jeść czegoś ciężkiego .
UsuńWspaniały przepis :)
OdpowiedzUsuńNiby proste a mi smakowało bardzo. Mój mąż nie lubi cukinii a zjadł ze smakiem głównie z powodu smaku mięsa :)
UsuńFaszerowana cukinia to pyszne danie. Ja robię ją najczęściej z tuńczykiem :)
OdpowiedzUsuńMój ulubiony przepis na obiad !
OdpowiedzUsuńostatnio zajadam się cukinią:)
OdpowiedzUsuńŚwietnie się prezentują te łódeczki z cukini!:)
OdpowiedzUsuńlubię, zwłaszcza latem, na grillu;)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna ta cukinia!
OdpowiedzUsuńbardzo lubię cukinie, moje czekają w lodówce na przygotowanie, ale mam ochotę na bezmięsną wersję
OdpowiedzUsuńTwoje wyglądają pysznie!
Oj to coś dla mnie :) Pycha!
OdpowiedzUsuńLubię pod każdą postacią ;)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się taki pomysł na obiad! ; )
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie!
Mam na to smaczek :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis, nawet nie muszę za dużo zmieniać, żeby przerobić na bezglutenowy:) banerek widzę że działa:) także teraz zapraszam do czekania na wyniki konkursu:) pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń