Letnie ciasto z czereśniami ( szybko, prosto i przyjemnie)

Przepis na ciasto znalazłam na blogu Daktyle w czekoladzie.
Ciasto jest bardzo smaczne, a przygotowanie ( nie licząc pieczenia ) trwa 5 minut. 
Podane przeze mnie proporcje są na tortownice śr. 26 cm. Ciasto wychodzi dosyć niskie.

Składniki :
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki
  • 100 ml oleju
  • 1/2 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • tłuszcz + bułka tarta do tortownicy
  • czereśnie ( nie potrafię powiedzieć ile.. około 300 g?! )
Przygotowanie :
  1. Cukier, jajko, proszek, mąkę, olej, mleko i sól razem miksuje aż do połączenia się składników.
  2. Czereśnie dryluje.
  3. Tortownicę smaruje tłuszczem i obsypuję bułką tartą.
  4. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.
  5. Wylewam ciasto , układam czereśnie blisko siebie, lekko wciskając w ciasto.
  6. Wstawiam do piekarnika na 40 minut. 
  7. I gotowe :)

7 komentarzy:

  1. A u mnie już same czereśnie robaczywki:(

    OdpowiedzUsuń
  2. Z czereśniami musiało być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wczoraj miałam czereśnie, ale znikły tak szybko, że o cieście nawet nie pomyslałam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto piękne ci wyszło i smaczne z wyglądu :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie ci wyszło! Prawie wszystkie ciasta z owocami robię niskie bo najzwyczajniej w świecie najbardziej lubię warstwę ciasta z owocami, a nie samo "suche" ciasto :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka