Ciasto jest bardzo smaczne, a przygotowanie ( nie licząc pieczenia ) trwa 5 minut.
Podane przeze mnie proporcje są na tortownice śr. 26 cm. Ciasto wychodzi dosyć niskie.
Składniki :
- 1/2 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka mąki
- 100 ml oleju
- 1/2 szklanki mleka
- szczypta soli
- tłuszcz + bułka tarta do tortownicy
- czereśnie ( nie potrafię powiedzieć ile.. około 300 g?! )
- Cukier, jajko, proszek, mąkę, olej, mleko i sól razem miksuje aż do połączenia się składników.
- Czereśnie dryluje.
- Tortownicę smaruje tłuszczem i obsypuję bułką tartą.
- Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.
- Wylewam ciasto , układam czereśnie blisko siebie, lekko wciskając w ciasto.
- Wstawiam do piekarnika na 40 minut.
- I gotowe :)
A u mnie już same czereśnie robaczywki:(
OdpowiedzUsuńmusi być pyszne:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam :0
OdpowiedzUsuńZ czereśniami musiało być pyszne :)
OdpowiedzUsuńWczoraj miałam czereśnie, ale znikły tak szybko, że o cieście nawet nie pomyslałam:)
OdpowiedzUsuńCiasto piękne ci wyszło i smaczne z wyglądu :-)
OdpowiedzUsuńPięknie ci wyszło! Prawie wszystkie ciasta z owocami robię niskie bo najzwyczajniej w świecie najbardziej lubię warstwę ciasta z owocami, a nie samo "suche" ciasto :)
OdpowiedzUsuń