Składniki :
- pierś kurczaka
- mała puszka kukurydzy
- pół cebuli czerwonej
- ser gouda
- 1 łyżka ketchupu pikantnego
- 1 łyżka miodu wielokwiatowego
- przyprawa Harissa 3 łyżeczki ( firmy Skworcu)
- przyprawa meksykańska 1 łyżeczka ( firmy Skworcu)
- plaster masła
- oliwa
- 4 tortille
- pół limonki
- jogurt naturalny gęsty ( może być bałkański)
- majonez
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka przyprawy Harissa
- Piersi kurczaka kroję w cienkie plastry. Obtaczam w przyprawie meksykańskiej i harissa .
- Rozgrzewam patelnię z kawałkiem masła i oliwą. Smażę kurczaka.
- Gdy kurczak usmażony dodaję łyżkę ketchupu i łyżkę miodu oraz sok wyciśnięty z połowy limonki. Podsmażam jeszcze około minuty.
- Zdejmuję z patelni.
- Ser ścieram na tarce o grubych oczkach, cebulę kroję w kostkę lub piórka.
- Na czystą patelnię układam tortillę, następnie ser, kurczak, kukurydza, cebula, ponownie ser i przykrywam drugim plackiem.
- Podgrzewam aż ser się rozpuści. Przekładam na drugą stronę i chwilkę podgrzewam.
- Kroję w trójkąty. Podaję z dipem.
- Jogurt mieszam z majonezem ( proporcje uzależnione od preferencji).
- Dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawę Harissa, dodaję kilka kropel soku z limonki. Dokładnie mieszam i gotowe :)
P.s pierwszy raz użyłam przyprawy Harissa choć jak się okazało potrawy ją przyprawione jadłam już wcześniej. Jej zapach i smak mnie zaczarował. Jest przepyszna.
Jej skład to : kolendra, papryka, kmin rzymski, chili, czosnek, sól.
Super! :) Ale mi narobiłaś ochoty na takie tortille! :)
OdpowiedzUsuńSmacznie wyglada :)
OdpowiedzUsuńrewelacja!!!!!! robię to samo w tym tygodniu, hehehe....się zgrałyśmy ;D
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńfajnie wygląda!:)
OdpowiedzUsuńLubię quesadillas z różnymi nadzieniami, myślę, że u Ciebie harissa robi różnicę i nadaje charakteru.
OdpowiedzUsuńAle smaczne! Nigdy tego nie robiłam, ale czas to zmienić :-)
OdpowiedzUsuń