Składniki:
- pierś kurczaka
- kurki
- 1 cebula
- 300-350 ml śmietany 18 %
- tymianek suszony
- sos sojowy ciemny pół łyżeczki
- 2 ząbki czosnku
- majeranek
- sól, pieprz
- masło
- makaron penne
- Kurczaka kroję w paseczki. Kurki bardzo dokładnie myje. Cebulę kroję w kosteczkę.
- Kurczaka obsypuję tymiankiem i majerankiem.
- Na patelnię wkładam masło, gdy się rozpuści dodaję kurczaka i chwilę podsmażam.
- Następnie dodaję cebulę i po około minucie kurki.
- Smażę wszystko razem aż kurki puszczą wodę, i ta zacznie odparowywać.
- Następnie dodaję śmietanę, sos sojowy, czosnek, sól, pieprz.
- Smażę aż sos będzie gęsty.
- Podaję z makaronem penne.
- I gotowe :)
chętnie skosztowałabym penne z kurkami w wersji wege :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam, najlepsze penne pod słońcem :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam Cię Myszko :)
pięknie wygląda :))
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie połączenie i bardzo często robię :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie kremowe sosy, no i KURKI - pycha! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńuwielbiam pasty!
OdpowiedzUsuńSzybkie i proste danie:) Do tego kurki nadają magicznego smaku potrawie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:-)
Kusizz mnie kurkami na każdym kroku ha ha. Zjadłabym i wylizała talerz :-)
OdpowiedzUsuń