Składniki :
- polędwiczka wieprzowa długa
- pomidorki koktajlowe
- 1 czerwona cebula
- sok z cytryny
- mozzarella
- oliwki
- pesto bazyliowe
- czosnek granulowany
- bazylia suszona
- oregano
- oliwa
- + do podania np. ryż
- Polędwiczkę w całości nacieram czosnkiem granulowanym, bazylią i oregano.
- Obsmażam na oliwie kilka minut.
- Następnie kroję w plastry.
- Naczynie żaroodporne smaruje oliwą, układam plastry polędwiczki. Na każdym kawałku układam łyżeczkę pesto i rozsmarowuję.
- Pomidorki kroję na pół, cebule i oliwki w drobną kosteczkę.
- Na polędwiczki kładę pomidorki, cebulę i oliwki, skrapiam cytryną.
- Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 160 stopni na około 10 -20 minut. Tak by polędwiczki były miękkie.
- Gdy mięso jest już miękkie, układam na nim plastry mozzarelli i wkładam ponownie i czekam aż ser się rozpuści.
- Podaje z ryżem.
n, bardzo smakowicie, mozzarella, polędwiczki, pomidorki...
OdpowiedzUsuń