Składniki :
- pierś kurczaka
- papryka zielona
- cebula czerwona ( 1 duża lub 2 średnie)
- ser gouda w kawałku
- 4 tortille
- 2 pomidory
- sok wyciśnięty z całej limonki
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 1 łyżeczka chili w proszku
- 1 łyżeczka przyprawy meksykańskiej ( u mnie mieszanka od Skworcu)
- 1 łyżeczka przyprawy harissa
- oliwa do smażenia
- Pierś kurczaka nacieram łyżeczką chili w proszku, przyprawą meksykańską, przyprawą harissa.
- Rozgrzewam oliwę , kładę na patelnię połówki piersi i smażę. Po kilku minutach polewam sokiem wyciśniętym z połowy limonki i dalej smażę.
- Zdejmuję z patelni i kroję w plastry.
- Pomidory i pół cebuli kroję w kostkę, czosnek i chili w drobną kosteczkę, doprawiam sokiem wyciśniętym z połowy limonki, dolewam oliwy i smażę aż powstanie gęsty sos.
- Paprykę kroję w duże piórka , pół cebuli w kawałki. Podsmażam na oliwie.
- Na patelni układam tortillę, następnie posypuję ją startym serem , układam kurczaka, i paprykę z cebulą, ponownie posypuję serem, układam drugi placek i dociskam. W połowie smażenia przewracam na drugą stronę.
- Kroję w trójkąty . Podaję z gęstym pomidorowym sosem.
mmm wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDzięki, bylo smaczne choć wolę z kurczakiem smażonym w kawałkach.
Usuńmuszę zrobić! koniecznie! :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńOooo moje smaki, uwielbiam :) Same pyszności tu u Ciebie :))
OdpowiedzUsuńDzięki :)
Usuńmmm uwielbiam quesadille!
OdpowiedzUsuńJa też i dlatego często robię więc na blogu jest wiele na nią przepisów:)
Usuń