Gulasz z karkówki z grzybami, śliwkami i dodatkami...
Składniki :
- 6 kotletów karkowych
- 2 średniej wielkości cebule
- 1-2 szklanki suszonych grzybów
- 6 suszonych śliwek
- 200 ml śmietany 18 % ( nie koniecznie, my po prostu lubimy śmietanę :)
- makaron kokardki Mamma Mia
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- 2 czubate łyżeczki suszonego majeranku
- 2 łyżeczki papryki ostrej
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 2 łyżeczki czubricy zielonej ( u mnie od Skworcu)
- 1 łyżka czosnku suszonego w plastrach
- 1 czubata łyżeczka vegety
- 1-2 łyżeczki tymianku
- olej
- Karkówkę kroję w kostkę. Przekładam do miski.
- Dodaję : 2 czubate łyżeczki majeranku oraz 2 łyżeczki : papryki, czosnku, czubricy zielonej, tymianku, 1 łyżkę czosnku suszonego w plastrach.
- Wcieram dokładnie przyprawy w mięso.
- Rozgrzewam olej na patelni i podsmażam karkówkę.
- Gdy już podsmażona dodaję : 2 cebule pokrojone w kostkę, grzyby suszone, łyżeczkę vegety, łyżkę sosu sojowego i tyle wody by przykryła mięso.
- Pod przykryciem duszę na małym ogniu około 50 minut.
- Po tym czasie dodaję pokrojone w paseczki śliwki i śmietanę. Dokładnie mieszam. Odparowuje sos ( na większym ogniu bez przykrycia).
- Gulasz podaję z makaronem Mamma Mia , kokardki.
Brzmi bardzo aromatycznie. Ciekawy pomysł na gulasz
OdpowiedzUsuńdawno nie jadłam mięsa jak tak patrzę na to to chyba czas to zmienić :)
OdpowiedzUsuńnoo, teraz będzie czas na gulaszowanie, aura temu sprzyja;)
OdpowiedzUsuńPyszne! Bardzo ładnie ułożone makaronowe kokardki :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie na pyszne polędwiczki z figami :)
Gulasz wygląda super! Ja tylko chyba wolę do gulaszu kaszę :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
http://ewakuchennie.blogspot.com
Przepyszny obiadek :D
OdpowiedzUsuńmmm... wygląda pysznie :))
OdpowiedzUsuńbardzo apetycznie wygląda! Idealny obiadek na nadchodzącą jesień :)
OdpowiedzUsuńdzieki za wpis u mnie!
Paula
p.s. fajnie tu wiec obserwuje:) i zapraszam do mnie w wolnej chwili :)
Bardzo lubię takie gulasze, fajny obiad :-)
OdpowiedzUsuńWyglada obłędnie ;D
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie podałaś, taki gulasz to bym zjadła ,mniam.
OdpowiedzUsuńW sam raz na jesienne chłody i niepogody! Zapisuję przepis do wypróbowania!
OdpowiedzUsuńpyszny:) bardzo lubię zimą i jesienią gulasze i gęste zupy:)
OdpowiedzUsuń