Karkówka w sosie z prawdziwków



Składniki :
  • 0,5 kg prawdziwków
  • 2 kotlety karkowe
  • 100 ml śmietany 18 %
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziele angielskie
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/2 łyżeczki lubczyku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • sól, pieprz
  • + kluski śląskie
  • masło
  • 1 cebula
Przygotowanie :
  1. Grzyby dokładnie oczyszczam, kroję.
  2. Do garnka wkładam grzyby i posiekaną cebulę. Dodaję liść laurowy i ziele angielskie, przyprawiam solą i pieprzem. Dodaję 2 łyżki masła. Na wolnym ogniu , mieszając duszę 30 minut. Po około 10 minut dolewam wody tak by grzyby nie przywarły do dna garnka.
  3. Kotlety rozbijam, obsypuję majerankiem, tymiankiem, lubczykiem i pieprzem ziołowym.
  4. Obsmażam na oleju. Dodaję uduszone grzyby, dolewam wody. Pod przykryciem duszę około 40-50 minut. 
  5. Dodaję śmietanę, mieszam i odparowuje sos. 
  6. Podaję mięso polane sosem z kluskami śląskimi.


4 komentarze:

  1. Cześć Myszko! Masz nieskończone pomysły na mięsne obiady! Twój mąż musi być bardzo szczęśliwy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety mąż nie toleruje obiadu bez mięsa - zawsze musi być mięso ! Więc nie mam wyboru i codziennie gotuję. :)

      Usuń
  2. no taki sos z prawdziwków to prawdziwy rarytas :)

    OdpowiedzUsuń
  3. oj zazdroszczę takich pyszności :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka