Składniki :
- 0,5 kg prawdziwków
- 2 kotlety karkowe
- 100 ml śmietany 18 %
- 1 liść laurowy
- 2 ziele angielskie
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1/2 łyżeczki lubczyku
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- sól, pieprz
- + kluski śląskie
- masło
- 1 cebula
- Grzyby dokładnie oczyszczam, kroję.
- Do garnka wkładam grzyby i posiekaną cebulę. Dodaję liść laurowy i ziele angielskie, przyprawiam solą i pieprzem. Dodaję 2 łyżki masła. Na wolnym ogniu , mieszając duszę 30 minut. Po około 10 minut dolewam wody tak by grzyby nie przywarły do dna garnka.
- Kotlety rozbijam, obsypuję majerankiem, tymiankiem, lubczykiem i pieprzem ziołowym.
- Obsmażam na oleju. Dodaję uduszone grzyby, dolewam wody. Pod przykryciem duszę około 40-50 minut.
- Dodaję śmietanę, mieszam i odparowuje sos.
- Podaję mięso polane sosem z kluskami śląskimi.
Cześć Myszko! Masz nieskończone pomysły na mięsne obiady! Twój mąż musi być bardzo szczęśliwy!
OdpowiedzUsuńNiestety mąż nie toleruje obiadu bez mięsa - zawsze musi być mięso ! Więc nie mam wyboru i codziennie gotuję. :)
Usuńno taki sos z prawdziwków to prawdziwy rarytas :)
OdpowiedzUsuńoj zazdroszczę takich pyszności :)
OdpowiedzUsuń