Składniki :
- 200 g gorzkiej czekolady
- 300 g dżemu wiśniowego
- 125 g masła
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 150 g mąki
- sól
- 200 ml śmietany 36 %
- 125 g masła roztapiam na małym ogniu, dodaję 100 g gorzkiej czekolady, dokładnie mieszam aż czekolada się rozpuści. Zdejmuję garnek z ognia.
- Do masła z czekoladą dodaję 300 g dżemu , 100 g cukru, szczyptę soli i 2 roztrzepane jajka.
- Dokładnie mieszam.
- Mąkę łączę z proszkiem do pieczenia i sodą.
- Dodaję do masy.
- Dokładnie mieszam.
- Formy do muffinek wypełniam ciastem do 2/3 wysokości.
- Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 25 minut.
- Gdy babeczki przestygną przygotowuje polewę : 200 ml śmietany podgrzewam na małym ogniu, dodaję 100 g czekolady gorzkiej. Mieszam. Wyłączam ogień i nadal mieszam aż polewa będzie jednolita. Polewę nakładam na babeczki.
- I gotowe :)
A miałam tak ochotę na coś mocno czekoladowego :) Już chyba wiem, co zrobię :)
OdpowiedzUsuńSzkoda, że przez monitor nie można się spróbować :)
OdpowiedzUsuńSą taki jakie lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuńsa nieziemskie :) pozdrawiam i zapraszam ;)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńAleż mi ślinka cieknie! Wyglądają przepysznie!!
OdpowiedzUsuń