Składniki :
- pierś kurczaka
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki przyprawy do dań chińskich
- 3 czubate łyżeczki chili
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- mieszanka warzyw chińskich ( mrożona)
- 1 suszona papryczka chili
- 3 łyżki miodu
- 1,5 łyżki sosu sojowego ciemnego + jedna łyżka
- 3 ząbki czosnku
- ryż
- Piersi kurczaka rozbijam na kotlety.
- Nacieram przyprawą do dań chińskich i czosnkiem granulowanym.
- Mąkę mieszam z 3 łyżeczkami chili.
- Jajka mieszam z 2 łyżkami wody.
- Warzywa podsmażam na oliwie wraz z jedną łyżką sosu sojowego.
- 3 łyżki miodu, 1,5 sosu sojowego, 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i jedną posiekaną papryczkę chili , podgrzewam aż sos zacznie się pienić. Wtedy odstawiam.
- Kurczaka obtaczam w mące, następnie w jajku i ponownie w mące.
- Smażę na oleju na złoty kolor - około 5 minut z każdej strony.
- Podaję: warzywa na których układam kurczaka, polewam sosem.
- I gotowe :)
smaczny pomysł:)
OdpowiedzUsuńPycha :)
OdpowiedzUsuńKurczak wygląda całkiem nieźle, lubię połączenie słonego ze słodkim
OdpowiedzUsuńMusi smakować pysznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię potrawy z kurczakiem i sosem sojowym. Do tego warzywa, pysznie i zdrowo :-)
OdpowiedzUsuń