Ułożenie chaotyczne bo strasznie głodna byłam.... ale gwarantuje, że było pyszne. |
Składniki :
- polędwiczka wieprzowa długa
- kasza pęczak firmy Kupiec
- 10 małych pieczarek
- pół cukinii
- 1 papryka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- ser grana padano ( lub inny ulubiony)
- 1/2 łyżeczki szałwi
- 1/2 łyżeczki lubczyku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich + 1łyżeczka
- 2 łyżeczki papryki ostrej
- 3/4 łyżeczki pieprzu ziołowego ( u mnie firmy Skworcu)
- 2 łyżki oliwy
- 1 suszona papryczka chili
- 2 łyżki masła
- olej do smażenia
- Polędwiczkę kroję w cienkie plastry, rozbijam dłonią.
- Szałwię, lubczyk, paprykę , zioła prowansalskie ( łyżeczkę), pieprz ziołowy - mieszam z 2 łyżkami oliwy i nacieram mięso.
- Cebulę, papryczkę chili i czosnek drobno siekam. Podsmażam na oliwie.
- Paprykę kroję w kostkę, cukinię w pół plastry, pieczarki zostawiam w całości.
- Do podsmażonej cebuli dodaję pieczarki, po około 3 minutach paprykę i cukinię. Podsmażam na małym ogniu.
- Gdy warzywa podsmażone, przekładam je do garnka.
- Gotuję kaszę pęczak. Ja dodaję łyżeczkę masła do gotowania.
- Smażę polędwiczki na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
- Do warzyw dodaję łyżkę masła i łyżeczkę ziół prowansalskich, podgrzewam na małym ogniu.
- Ser ścieram na tarce o najmniejszych oczkach.
- Na talerzu układam kaszę, następnie warzywa , i mięso. Posypuję serem.
- I gotowe :)
oj chyba wiem co zrobię już jutro na obiad, wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńpolecam, było to bardzo smaczne :)
UsuńPyszny obiad! Bardzo lubię pęczak, a polędwiczka należy do najulubieńszych przeze mnie mięs!
OdpowiedzUsuńGdzie napisałaś o swoich perypetiach z pierniczkami, nie mogę znaleźć. Przykro mi :(
OdpowiedzUsuńJutro opublikuje.
OdpowiedzUsuńzabawne, bo pęczaku nigdy nie gotowałam:D a to tak proste i smaczne:)
OdpowiedzUsuń