- 1 pierś kurczaka
- 150 g mąki + do obsypania kurczaka
- 2 jajka
- 100 ml śmietany 36 %
- kilka łyżek wody
- pół pęczka posiekanej kolendry
- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- sól
- 2 pomidory
- pół papryczki chili
- pół czerwonej cebuli
- sok z połowy limonki
- 3 ząbki czosnku
- pół pęczka posiekanej kolendry
- sól, pieprz
- Jajka roztrzepuję, dodaję 150 g mąki i śmietanę - miksuję, dodaję wodę, tyle by ciasto miało konsystencję gęstszą od ciasta naleśnikowego. Dodaję posiekaną kolendrę oraz sól i pieprz.
- Kurczaka kroję w paski. Obtaczam w mące i zanurzam w cieście.
- Na patelni rozgrzewam olej , na wysokość około 2-3 cm.
- Układam kurczaka i smażę aż panierka będzie złota a kurczak usmażony.
- Po zdjęciu z patelni, odsączam z nadmiaru tłuszczu ( na ręczniku papierowym).
- Z pomidorów zdejmuję skórę, pozbywam się pestek. Miąższ kroję w kostkę.
- Siekam czosnek i chili i cebulę.
- Dodaję do pomidorów, doprawiam posiekaną kolendrą, sokiem z limonki, solą i pieprzem.
Przepis zmodyfikowany na podstawie przepisu z gazety Palce lizać sprzed kilku lat.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka