Składniki :
- polędwiczka wieprzowa długa
- 3 jabłka
- słoiczek żurawiny
- 1+1/2 łyżeczki rozmarynu
- 1 + 1/2 łyżeczki tymianku
- 2 ząbki czosnku
- 2 + 1 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka papryki wędzonej ostrej
- sól, pieprz
- 2 łyżki masła
- 1 czubata łyżka miodu wielokwiatowego
- Polędwiczki kroję na plastry, rozbijam dłonią.
- Nacieram 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę, 2 łyżeczkami majeranku, 1 łyżeczką tymianku, papryki wędzonej i rozmarynu i łyżką ( lub dwoma ) oliwy lub oleju. Odstawiam na 30 minut.
- Jabłka obieram, kroję.
- W garnku rozpuszczam masło, dodaję 1 łyżeczkę majeranku , sól, pieprz, wkładam jabłka i na wolnym ogniu je podduszam.
- Do garnuszka przekładam żurawinę ze słoiczka, dodaję łyżkę miodu oraz 1/2 łyżeczki tymianku i rozmarynu, doprawiam solą i pieprzem. Na małym ogniu podgrzewam, mieszając.
- Polędwiczki smażę na rozgrzanym oleju.
- Podaję jabłka na których układam mięso, sos i pieczone ziemniaki.
uwielbiam słodko-słone smaki. to zdecydowanie mój faworyt wśród dań obiadowych!
OdpowiedzUsuńUwielbiam słodko-słone połączenia i delikatne mięso polędwiczki... Coś w sam raz dla mnie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń