Składniki :
- mięso mielone wieprzowe 1/2 kg
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki przyprawy harissa
- sól
- pieprz
- świeża bazylia pół pęczka
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 5 pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- limonka
- pół cebuli
- sól
- pieprz
- kilka listków kolendry
- 1/2 łyżeczki oliwy
- 3-4 krople tabasco habanero ( lub świeża posiekana papryczka chili)
Przygotowanie :
- Do mięsa dodaję olej, przyprawę harissa, czosnek granulowany, posiekane listki bazylii przyprawiam solą i pieprzem.
- Mięso wyrabiam.
- Formuję ruloniki i nadziewam je na patyczki do szaszłyków.
- Chowam do lodówki na około 30 minut.
- Z pomidorów zdejmuję skórkę, pozbywam się pestek.
- Miąższ kroję w drobną kostkę. Cebulę, czosnek i kolendrę siekam. Łącze wszystko razem.
- Przyprawiam solą, pieprzem, tabasco oraz sokiem z połowy limonki. Dodaję oliwę.
- Wszystko dokładanie mieszam. Odstawiam do lodówki na około 30 minut.
- Mięso grilluję na grillu elektrycznym na najwyższej mocy około 30 minut.
- Podaję z salsą, chlebkami pita, sosem kolendrowym i cząstkami limonki do skropienia mięsa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka