Składniki :
- 1 szklanka wody
- 1/2 kostki margaryny
- 1 szklanka mąki
- 4 jajka
- sorbet truskawkowy ( domowy lub gotowy kupiony )
- śmietana do ubicia
- truskawki
- cukier puder
- Szklankę wody wraz z margaryną rozpuszczam na małym ogniu.
- Gdy margaryna będzie rozpuszczona dodaję szklankę mąki i cały czas podgrzewając dosyć energicznie mieszam aż masa odklei się od brzegów i powstanie dosyć zwarte ciasto.
- Studzę.
- Do studzonego ciasta dodaję kolejno 4 jajka cały czas miksując.
- Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni.
- Za pomocą szprycy ( lub worka, lub łyżeczki) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładam małe porcje ciasta . Odległość około 3 cm.
- Wstawiam do piekarnika na około 30-40 minut.
- Studzę.
- Śmietanę ubijam na sztywno.
- Truskawki kroję w plasterki.
- Ptysie rozcinam, do kilku wkładam gałkę sorbetu truskawkowego, do pozostałych bitą śmietanę i plasterek truskawki. Posypuję cukrem pudrem.
- I gotowe :)
Przepraszam za jakość i kompozycję zdjęć, ale tak bywa jak się śpieszę.... |
pyszności, uwielbiam wszystkie wersje słodkości z truskawkami:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ptysie!!
OdpowiedzUsuń