Składniki :
- 4 kotlety schabowe
- 4 jabłka
- 1/2 opakowania suszonej żurawiny
- 50 g masła
- 1 łyżka startego świeżego imbiru
- 2 łyżki octu winnego
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- 4 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą
- sól
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka chili
- olej
- Kotlety lekko rozbijam.
- Pieprz młotkowany , sól, czosnek granulowany i chili mieszam z olejem ( około 2 łyżki oleju).
- Kotlety wkładam do oleju, dokładanie obtaczam i odstawiam na 30 minut.
- Jabłka obieram , kroję na plasterki.
- Na patelni rozpuszczam masło, wkładam jabłka i podsmażam kilka minut.
- Dodaję cukier, mieszam i podsmażam kolejne kilka minut ( ok 3 ).
- Dodaję musztardę, ocet, imbir, żurawinę i pod przykryciem duszę około 15 minut.
- Po upływie 15 minut, zdejmuję przykrywkę i na dużym ogniu odparowuje płyny.
- Kotlety wyjmuję z marynaty i układam na grillu elektrycznym ustawionym na 3 maksymalny stopień grzania, grilluję około 3 minut z każdej strony.
- Kotlety zdejmuję z grilla i odstawiam na około 5 minut by mięso odpoczęło.
- Podaję z duszonymi jabłkami.
ciekawe połączenie:)
OdpowiedzUsuń