Dlatego pełna optymizmu i z nadzieją zmian na lepsze, zabrałam się do testowania formy sylikonowej, którą otrzymałam od sklepu przyjemnegotowanie.pl, ( ten internetowy sklep specjalizuje się głównie w sprzedaży akcesoriów kuchennych).
O formie :
Forma do pieczenia , ale nie tylko bo do mrożenia także jest wyprodukowana z sylikonu.
Wymiary : 21 x 4 cm
Więcej o formie możecie przeczytać - tutaj (klik).
Plusy :
- forma się nie odkształca
- nie pochłania zapachów
- nie ma potrzeby przygotowywać jej do pieczenia tzn. smarować tłuszczem, wykładać papierem itp.
- upieczone bez najmniejszego problemu łatwo się z niej wyjmuje
- umycie formy zajmuje dosłownie kilkanaście sekund
- jest wygodna w przechowywaniu, zajmuje mniej miejsca niż tradycyjna tortownica
- może także służyć do przygotowywania zimnych lub mrożonych deserów
nie znalazłam
Podsumowanie:
Od kiedy używam do pieczenia ciast tej formy, cała "akcja" trwa o wiele krócej , po pierwsze dlatego że nie muszę jej natłuszczać, po drugie że dużo szybciej wyjmuje upieczone ciasto a po trzecie , że zmywanie jest szybkie i bez problemowe.
Dotychczas piekłam w tortownicy o średnicy 26 cm, testując formę upiekłam w niej ciasto z takich samych proporcji jak wcześniej i bez problemu się w niej zmieściło.
Co będę dużo pisać.... uważam, że sylikonowe formy są dużo wygodniejsze od tradycyjnych. Zamierzam do kupić jeszcze kilka kształtów a tortownicom i blachą powiedzieć "pa pa".
Gorąco polecam !
Formę sylikonową możecie kupić w sklepie przyjemnegotowanie.pl i za kilkanaście złoty możecie zapewnić sobie komfort pieczenia :) lub mrożenia :).
Przepis na ciasto :
Przygotowałam jedno z moich ulubionych ciast , na które przepis wersji z innymi owocami znalazłam dawno temu na blogu Daktyle w czekoladzie.
Składniki :
- 1/2 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka mąki
- 100 ml oleju
- 1/2 szklanki mleka
- szczypta soli
- borówki amerykańskie ( około 300 g)
- aromat waniliowy 2 łyżki ( w zależności od "mocy" aromatu, można zamiast olejku dać zawartość laski wanilii )
- otarta skórka z cytryny
Przygotowanie :
- Cukier, jajko, proszek, mąkę, olej, mleko, sól i olejek - aromat waniliowy razem miksuje aż do połączenia się składników.
- Borówki bardzo dokładnie myję.
- Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.
- Wylewam ciasto , układam borówki blisko siebie, lekko wciskając w ciasto.
- Posypuje skórą otartą z cytryny.
- Wstawiam do piekarnika na 40 minut.
- I gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka