Zdjęcie pod przepisem.
Składniki :
Kaczka :
- 2 piersi kacze
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka chili
- 2 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 1,5 łyżeczki suszonego majeranku
- 3 gałązki świeżego tymianku
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki cząbru
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- sól, pieprz
- mix sałat
- 3 figi
- 1 duża gruszka
- ser gorgonzola
- orzechy włoskie ( około 1/4 szklanki)
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1,5 łyżki płynnego miodu
- sól, pieprz
Kaczka :
- Po pozbyciu się piórek, umyciu i dokładnym osuszeniu, nacinam skórkę kaczki w kratkę.
- W misce mieszam wszystkie składniki marynaty po za solą i pieprzem.
- Doprawiam kaczkę z obydwu stron solą i pieprzem. Wkładam do marynaty i chowam do lodówki na 1-2 godziny.
- Mocno rozgrzewam patelnię. Nagrzewam piekarnik do 220 stopni.
- Wyjmuję kaczkę z marynaty i osuszam za pomocą ręcznika papierowego, solą i pieprzę z każdej strony.
- Układam skórką do dołu na rozgrzanej (suchej patelni), zmniejszam gaz do minimum.
- Smażę 3 minuty po czym przekładam na drugą stronę i smażę kolejne 3 minuty.
- Układam piersi skórką do góry w płaskim naczyniu żaroodpornym i wstawiam do piekarnika.
- Trudno mi powiedzieć ile ją piekę bo to zależy od wielkości mięsa, sprawdzam temperaturę wewnętrzną za pomocą termometru, aż osiągnie 65 stopni.
- Układam kaczkę na desce i daje jej odpocząć 5 minut. Potem kroję w plastry.
- Figi kroję w ósemki, gruszkę w pół plasterki, gorgonzolę w kostkę.
- Orzechy włoskie prażę na suchej patelni, po czym siekam .
- Przygotowuje sos : mieszam ocet, oliwę, sok z cytryny, miód, sól i pieprz .
- Układam sałatę, owoce i ser, posypuję orzechami i skrapiam sosem.
dziś robię, nie dostałam fig, mam granat , mam dwie lewe ręce do gotowania ale liczę, że coś z tego wyjdzie bo to na romantyczny obiad ;)
OdpowiedzUsuń