Składniki :
- kasza pęczak
- ser grana padano
- świeża papryczka chili
- 2 duże ząbki czosnku + 1
- łyżka masła
- polędwiczka wieprzowa długa
- 4 gałązki świeżego tymianku
- 1 łyżeczka suszonej szałwi
- 1 łyżeczka oregano
- 2 łyżeczki przyprawy suszone pomidory z chili, czosnkiem i oregano
- 3 łyżki oliwy + 1-2 łyżki
- sól, pieprz
- W misce mieszam 3 łyżki oliwy, łyżeczkę szałwii, oregano, 2 łyżeczki suszonych pomidorów, 1 pokrojony ząbek czosnku, 4 gałązki tymianku, sól i pieprz.
- Polędwiczkę kroję w plastry i rozbijam dłonią. Wkładam do marynaty i odstawiam w temp pokojowej na 30-40 minut.
- Czosnek i chili drobno siekam.
- Gotuje pęczak : 1 szklankę kaszy płuczę. Do garnka wlewam 2 szklanki wody i zagotowuje.
- Gdy woda wrze dodaję łyżkę masła i sól, mieszam i wsypuje kaszę, na dużym ogniu gotuje mieszając aż poziom wody zrówna się z kaszą.
- Wtedy garnek przykrywam - przykrywką i gotuje na najmniejszym gazie , mieszając 15 minut.
- Polędwiczki grilluje na grillu elektrycznym około 10-15 minut.
- Na patelni rozgrzewam łyżkę oliwy, dodaję posiekany czosnek i chili, chwilę podsmażam.
- Ser ścieram na tarce o małych oczkach.
- Gdy kasza ugotowana przekładam ja na patelnię z gorącą oliwą , energicznie mieszam, wsypuję ser i ponownie mieszam.
- Podaję : pęczak i polędwiczki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka